Industriarbetarnas tidning

Ordning och reda på SSAB

2 oktober, 2006

Skrivet av

På SSAB i Borlänge börjar allt med ordning och reda. Håller du rent på jobbet och har koll på dina saker blir det mer klirr i kassan och roligare att arbeta. Allt enligt projektet TPU, ”Totalt produktivt underhåll”.

– Förr hade varje skiftlag sin egen ordning. Nu vet man precis var verktygen är och behöver inte leta, berättar Sture Bergvall, klubbordförande på SSAB i Borlänge.

Sedan fem år drivs projektet TPU, Totalt produktivt underhåll, på SSAB i Borlänge. Tanken är att operatörerna ska delta mer aktivt i hela produktionslinjen. De ska till exempel klara enklare underhålls- och reparationsjobb. Projektet innebar att 200 reparatörsjobb försvann, men ingen har blivit arbetslös. Många har gått i pension, resten arbetar som operatörer i dag.

Projektet består av sju steg, som varje anställd individuellt kan certifiera sig för. Varje steg ger ett extra lönepåslag. Det första ger 50 kronor extra och när steg fem är avklarat är summan uppe i 600 kronor. Hur steg sex och sju ska utformas är inte klart än.

De tre första stegen handlar om ordning och reda. Verktygen ska sitta på plats och arbetsplatsen ska vara ren och prydlig. Alla håller rent efter sig själva. Ytterligare städning och renhållning av maskiner är schemalagd och utförs med jämna mellanrum.

Målet är att alla ska gå vidare till steg fyra.

– De ska kika, lyssna, lukta och kolla mätare. Om något verkar konstigt ringer de en reparatör, berättar Sture Bergvall.

Några har kommit till steg fem, vilket innebär att de själva gör enklare ingrepp, till exempel justerar en rem.

Steg sex och sju blir mer individuellt anpassade, berättar Bo-Erik Wennberg, produktionschef och initiativtagare till projektet.

– Det beror på vad varje person vill och vad de är duktiga på. Uppgifterna blir mer långsiktiga, till exempel planering och problemlösning inför ombyggnader och reparationer.

Sture Bergvall tycker att projektet fungerar bra. Operatörerna får en chans att höja sin kompetens och han märker en attitydförändring.

– Folk är mycket mer nyfikna på att ta till sig nya arbetsuppgifter än jag trodde. De lär sig mer om sin utrustning och tycker att jobbet är intressantare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.