Industriarbetarnas tidning

Oroande många fall av stendammslunga

3 oktober, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Silikosen, stendammslungan, har inte försvunnit. Varje år dör ett tiotal personer av sjukdomen, och nu har plötsligt arbetsskadeanmälningarna ökat kraftigt efter många lugna år.

Silikos drabbar arbetare i många branscher där kvartspartiklar förekommer, till exempel i gruvor, stenindustri, gjuterier och keramisk industri.

Dammet skadar lungorna och orsakar andnöd och ökad påfrestning på hjärtat.

På 1970-talet togs krafttag mot silikosen med förbättrade undersökningar och arbetsmiljöåtgärder. Men nu har vaksamheten avtagit, visar en genomgång som tidningen Arbetarskydd gjort i sitt senaste nummer.

Skyddsnivån är inte densamma som när ämnet var högaktuellt, och läkarna har inte längre specialkunskaper att urskilja silikos.

De många skadeanmälningarna som nu duggar in är ett trendbrott, säger läkaren Leif Aringer vid Arbetsmiljöverket till Arbetarskydd.

I Skåne har nya fall av stendammslunga uppdagats bland stenarbetare. I augusti anmäldes Fyleverken i Sjöbo av Arbetsmiljöverket för att företaget försummat att mäta kvartshalten i luften i flera år.

– Den kritiken fick upp ögonen på oss, säger Peter Kollert, ansvarig på G & L Beijer, som äger Fyleverken.

– Till att börja med har vi sett till att samtliga som arbetar i riskmiljöer har fått friskluftsmasker och att de används. Vi ska också installera filter och göra förbättringar på punktutsug.

Peter Kollert säger till Dagens Arbete att man inte haft några fall av silikos på Fyleverken:

– Nej, och vi vill inte få det heller. Vi gör årliga hälsokontroller, och vi har inte haft några indikationer på försämrad lungkapacitet.

Men experter är oroliga över utvecklingen. Maria Albin, överläkare vid Yrkes- och miljömedicin i Lund, säger till Arbetarskydd:

– Det är fullt möjligt att ha en nollvision. Sverige har varit ett föregångsland, men vi har tappat fokus.

Fakta/arbete med kvarts
• Risk för att utsättas för kvartsdamm finns för personer som jobbar inom gruv- och stenindustri, stålverk, gjuterier, porslinsfabriker, byggnadsämnesindustri, tillverkning av plast, färg och lim, betongslipning med mera.

Om du jobbar med kvarts:
• Se till att din arbetsplats städas varje vecka
• Dammet ska sugas eller spolas bort
• Det ska finnas en soptunna för avfall och spill
• Du ska använda ansiktsskydd
Källa: Arbetarskydd

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.