Industriarbetarnas tidning

Risk för extra avgifter för att klara kassorna

23 oktober, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

A-kassorna saknar kapital för att klara övergången till den nya finansieringen av a-kassan.
– Kassorna måste ta ut extra avgifter av medlemmarna för att klara det här, säger Peter Schönefeld, kanslichef på Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO).

Vid årsskiftet inför regeringen en ny ”förhöjd finansieringsavgift” för a-kassorna. Avgiften ska finansiera skattesänkningar på andra håll i budgeten.

Den nya avgiften innebär att a-kassorna måste betala tio miljarder kronor extra till staten från och med årsskiftet. Det är bakgrunden till de kraftiga höjningarna av egenavgifterna.

Men innan a-kassorna hunnit få in de extra pengarna från medlemmarna kan deras konton vara tomma. Att döma av regeringens utkast till lagrådsremiss vill nämligen staten ha sina extra pengar direkt efter årsskiftet, men kassorna får in medlemmarnas pengar tidigast i slutet av månaden (och då är inte försenade inbetalningar och medlemmar som hoppar av kassan inräknade)

– Totalt har a-kassorna cirka 800 miljoner på sina konton. I januari ska de betala in den vanliga finansieringsavgiften på 200-300 miljoner kronor, dessutom ska de betala den nya avgiften på cirka 800 miljoner.

Det innebär utbetalningar på uppåt 1,1 miljarder, och att kassorna tömmer sina konton helt, enligt Peter Schönefeld.

– De behöver snabbt skaffa sig nytt kapital för att klara övergången till det nya finansieringssystemet. Minst 800 miljoner kronor, helst uppåt 2,5 miljarder, säger Peter Schönefeld.

– Enklaste sättet att göra det är att ta ut en eller flera extra medlemsavgifter i början av året.

Mårten Wennberg, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, säger att han i dag inte har något bra svar att ge till Peter Schönefeld och de a-kassor som oroar sig inför övergången till det nya systemet.

– Vi håller fortfarande på att utreda förändringarna i a-kassan, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.