Industriarbetarnas tidning

Så drabbas du av sänkt a-kassa

31 oktober, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Du som tjänar mindre än 18 000 kronor i månaden är en klar förlorare på de nya ersättningsnivåerna i a-kassan. Beräkningar som Dagens Arbete tagit del av visar att brytpunkten ligger på runt 18 000–20 000 kronor.

Så här kommer de nya reglerna att slå:

Tabellen visar att de som före arbetslösheten tjänade mer än 23 000 kronor i månaden når upp till 680-kronorstaket i a-kassan under hela sin arbetslöshet. De påverkas alltså inte av sänkningen av ersättningsprocenten.

Däremot går det en skarp brytpunkt vid inkomster på runt 18 000–20  000 kronor.

Alla med inkomster mellan 18 700 och 21 371 kronor får efter 300 dagar (eller 450, om man har barn) en minskning av arbetslöshetsersättningen på mellan cirka 1 000 och 2 800 kronor per månad (ett minus på 7–19 procent av tidigare ersättning).

Den här kraftiga sänkningen håller sedan i sig ner i inkomsterna. De som varit arbetslösa i mer än 200 dagar får cirka 13 procent lägre ersättning än i dagens system. De som varit arbetslösa i mer än 300 dagar förlorar nästan en femtedel av sin tidigare inkomst.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.