Industriarbetarnas tidning

Strålfors ett fall för JämO

20 oktober, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

Kvinnorna på Strålfors efterbearbetning får inte samma lönetillägg som männen. Trots att de gör samma jobb. Därför har de anmält sin arbetsgivare till Jämställdhetsombudsmannen, JämO.

På Strålfors i Göteborg finns två efterbearbetningsavdelningar. Den ena domineras av män, den andra av kvinnor. Arbetsuppgifterna ser i princip likadana ut. Ändå får männen ett extra tillägg på 550 kronor i månaden. Enligt facket förklarar arbetsgivaren tillägget med att kvinnorna och männen arbetar med två helt olika metoder. Men någon större skillnad handlar det inte om, anser både facket och de som arbetar på den kvinnodominderade avdelningen. Enligt dem handlar det i stället om ett gammalt tillägg som hängt med sedan arbetsgivaren behövde locka över personal från tryckeriet.

– Vi känner oss ganska åsidosatta, säger en av de kvinnliga operatörerna. Vi läggs på mer och mer, vi bygger på finesserna och varje gång vi fått en ny maskin eller ett nytt moment har vi pekat på att vi ökat vår kompetens. Till svar får vi bara att det ingår i våra arbetsuppgifter.

Fackklubben har i flera år velat införa samma tillägg för kvinnorna. Klubben har också försökt höja kvinnornas grundlöner. Klubbens ordförande Michael Czarnecki säger att de alltid fått ta ur potten för att över huvud taget få upp kvinnornas löner.

I lönekartläggningen förra året gjorde facket tillsammans med arbetsgivaren en arbetsvärdering där olika yrken rangordnades i olika lönekategorier. Kvinnorna och männen på de aktuella avdelningarna hamnade i samma kategori. Trots detta kunde fack och arbetsgivare inte komma överens i den lokala löneförhandlingen. Inte heller i den centrala förhandlingen kunde parterna enas. Därmed fick arbetsgivaren på egen hand fördela pottpengarna. Resultat: kvinnorna fick minst, männen fick mest.

– Vi brukar alltid dela lika i kronor och ören, säger Michael Czarnecki, men nu fördelade arbetsgivaren procentuellt. Eftersom kvinnorna tjänar minst så fick de också minst.

Nu lämnas ärendet över till JämO. Åtta kvinnor på efterbearbetningen har anmält arbetsgivaren för könsdiskriminering.

Dagens Arbete har sökt Strålfors personalchef för en kommentar utan att lyckas.

Fakta: Lika lön

* Enligt jämställdhetslagen ska löneskillnader mellan anställda av olika kön inte förekomma om arbetena betraktas som lika eller likvärdiga.

* Företag med mer än tio anställda är skyldiga att med jämna mellanrum göra lönekartläggningar. Där ska arbetsuppgifter och arbetsförhållanden inom och mellan grupper kartläggas och analyseras utifrån kön.

Läs mer på www.jamombud.se.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.