Industriarbetarnas tidning

”Tufft att behålla medlemmarna”

17 oktober, 2006

Skrivet av ELISABET HOFF

Christer Jannesson, klubbordförande för IF Metall på Hydro Polymers i Stenungsund, kallar regeringens budget för ett uppvaknande. Själv står han inför en tuff uppgift, att behålla sina medlemmar trots chockhöjningen av a-kasseavgiften.

Av de 215 industriarbetarna på Hydro Polymers är 190 med i facket. Christer Jannesson får vara nöjd med det. Dels är Stenungsund ingen klassisk arbetarort med djupa traditioner. Dels är lönerna, och därmed fackavgifterna, bland de högsta i IF Metall.

Lejonparten av Christer Jannessons tid gick länge åt till att diskutera avgifterna med medlemmarna, samt att slåss för att kapa de värsta topparna. Helt enkelt för att få behålla sina medlemmar. Med skifttillägg, OB och övertid kunde avgiften ticka iväg uppåt tusenlappen vissa månader.

När Industrifacket, och nu IF Metall, införde sitt avgiftstak blev livet lugnare. Nu har regeringen aviserat att avgiften till a-kassan kan öka med 300 kronor i månaden, och Christer Jannesson vet vad som väntar.

Men när han får frågan ”Hur ska facket bemöta detta?” blir han först tyst.

– Det blir svårt…Vi måste på olika sätt förklara att det är a-kasseavgiften som höjs och inte fackavgiften. Jag ser inte fram emot att diskutera och förklara detta. Nu blir avgiften tyvärr åter en stor facklig fråga.

Själv tycker Christer Jannesson att arbetslöshetsförsäkringen borde vara obligatorisk och helt skattefinansierad.

– Arbetslöshet, liksom sjukdom, är en angelägenhet för alla. Däremot tycker jag att facket kunde fortsätta att sköta den, eftersom facket gjort det väldigt bra.

Christer Jannesson är tveksam till om det verkligen kommer att skapas så många nya jobb. Det skulle i så fall vara nya låglönejobb. Däremot tror han att det kan bli en besvärlig avtalsrörelse med krav på kompensation och del av den goda ekonomin.

Budgeten som helhet blir han mest förbannad på.

– Det är bedrövligt hur den slår på de svaga, säger han.

– Tydligen misslyckades vi att föra fram detta i valrörelsen. Nu tror jag att många vaknar upp och inser vad de röstat på. Att det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk har väl aldrig varit tydligare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?