Industriarbetarnas tidning

TV-licens hett ämne i oppositionsbloggar

12 oktober, 2006

Skrivet av

Efter valet växer flera politiska oppositionsbloggar fram. På oppositionen.se och granskaborgarna.se granskas och kommenteras makten.

Det är 1 438 dagar kvar. Siffran i övre högra hörnet på bloggen granskaborgarna.se visar hur långt det är kvar till nästa val, år 2010. Nedanför debatteras tv-licens och svart arbetskraft för fullt.

En blogg är en webbsida där en eller flera skribenter publicerar inlägg. Inläggen publiceras i tidsordning, så att det senaste alltid hamnar överst. En blogg kan vara allt från en enskild persons öppna dagbok till ett politiskt debattforum. Ofta kan bloggens läsare kommentera inläggen.

– Det är ett intressant media som arbetarrörelsen har varit dålig på att nyttja, säger Anders Löwdin (s), politiskt aktiv i Bromma. Han startade den nya bloggen oppositionen.se bara några dagar innan den nya regeringen bildades.

oppositionen.se och granskaborgarna.se kommenterar och debatterar totalt 20 socialdemokratiska skribenter den nya regeringen. Bland skribenterna finns både kommunpolitiker, en riksdagsledamot, och flera med bakgrund i SSU. Grundaren av granskaborgarna.se, Claes Nordmark, är politisk sekreterare hos socialdemokraterna i Stockholms läns landsting. Men på bloggen skriver de alla som privatpersoner, inte som representanter för partiet.

Hittills har inläggen berört bland annat regeringsförklaringen, arbetsrätten och de nya ministrarna. Aktuella frågor om tv-licens och svart arbetskraft berörs också.

Anders Löwdin har dragit lärdom av ett nyligen nedlagt bloggprojekt, motallians.se, som han var med att starta 1,5 år innan valet.

– Sättet att debattera och kommentera gör att det lätt blir dålig stämning och mycket gnäll.

Därför har Anders Löwdin noggrant valt ut skribenter som han tycker håller hög kvalitet på inläggen. Tanken är att oppositionen.se ska fyllas med mer konstruktiv kritik och seriös debatt. När bloggen är etablerad vill han bjuda in tyngre gästskribenter, med lång erfarenhet och kunskap om den socialdemokratiska ideologin.

– Jag vill att det ska fungera som en socialdemokratisk digital tankesmedja, med hög kvalitet på debatten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?