Industriarbetarnas tidning

Varnar för minskat löneutrymme

11 oktober, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Den svenska industrins starka konkurrenskraft är på väg att försämras och det kan leda till ett minskat löneutrymme i vårens avtalsrörelse. Det var en av slutsatserna i Industrins Ekonomiska råds (IER) rapport som presenterades i dag.

Det svenska konkurrensläget är starkt i internationell jämförelse, säger IER i sin rapport. Men ekonomerna i rådet räknar med att industrins starka konkurrenskraft på kort sikt kan vara på väg nedåt. Det finns en nedåtgående trend i den internationella konjunkturen.

Det betyder minskade marginaler inom svensk industri de närmsta åren, och rent konkret, minskat utrymme för högre löner. Enligt gruppens kartläggning har löneökningarna i industrin sedan 1998 varit ungefär 3,5 procent per år.

Läget på hela den svenska arbetsmarknaden ser bra ut då vår inflation är låg och arbetslösheten på väg nedåt. Men inom industrin har det inte blivit fler jobb, eftersom stora rationaliseringar gjort det möjligt att expandera utan att anställa.

Vidare säger IER i sin rapport att svenska företag inte investerar i särskilt stor utsträckning, varken på hemmaplan eller utomlands.

– Det visar på att det här med outsourcing inte är någon jättegrej, säger Pontus Braunerhjelm, en av ekonomerna i IER, under presentationen av rapporten.

Trots farhågor om minskad svenskt konkurrenskraft så tycker gruppen att det finns goda förutsättningar för en lyckad avtalsrörelse. Men vad det betyder konkret för fackets medlemmar vill de inte uttala sig om.

– Det lämnar vi till de olika parterna som ska förhandla, säger Henry Ohlsson, en annan av ekonomerna i IER.

Fakta Industrins ekonomiska råd

* Utses av Industriavtalets olika parter och består av fyra fristående ekonomer som utses av Industriavtalets olika parter.

* Inför en avtalsrörelse ger IER ut en eller flera rapporter som behandlar de ekonomiska förutsättningarna inför kommande avtalsrörelse.

Fakta om Industriavtalet

Industriavtalet reglerar hur förhandlingarna mellan tolv arbetsgivarorganisationer och sex fackförbund ska gå till. Bland andra IF Metall och Pappers har undertecknat avtalet, som började att gälla 1997. Grafikerna är sedan sommaren 2006 adjungerade till Facken inom industrin.

De sex fackförbunden som står bakom Industriavtalet samarbetar inom ramen för ”Facken inom industrin”.
Avtalet innehåller regler för hur (löne-)förhandlingarna ska gå till, och en tidsplan som parterna lovat att respektera. Särskilda medlare som kallas för ”opartiska ordföranden” finns till hands om förhandlingarna kärvar.
Avtalet innehåller också en programförklaring som säger att löneavtalen inte ska hota industrins konkurrensförmåga, och att konflikter bör begränsas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?