Industriarbetarnas tidning

4,5 miljoner i skuld till de anställda

27 november, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Arbetarna på Volvo Lastvagnar i Umeå fick fel semesterlön tre år i rad. Nu har felet upptäckts och efter påtryckningar från fackklubben får de anställda nu sina pengar. Totalt får företaget retroaktivt betala ut 4,5 miljoner kronor.

– Det är bra att företaget erkänt och ska betala ut pengarna. Men det blir svårt för folk att kunna lita på vad som står i lönebeskeden, säger Jan-Olov Carlsson, IF Metall-klubbens vice ordförande på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Det var i somras som misstagen i utbetalningarna av semesterlönen uppdagades. Företaget hade räknat fel och de 2 100 kollektivanställda hade fått 598 kronor för lite i sina lönekuvert.

På Volvo erkände man genast felet, och pengarna kom på nästa lön. Men det var andra året i rad som det blev fel, och därför misstänkte fackklubben att problemet gick längre tillbaka än så i tiden.

– När arbetet med att betala ut lönerna för några år sedan lades ut på Proffice blev det något fel i systemet, säger Jan-Olov Carlsson.

Nu har lönerna för 2003-2005 granskats och resultatet visar att företaget är skyldigt 1060 kronor per anställd. För företaget innebär det en total kostnad på cirka 4,5 miljoner kronor.

– Först ville företaget inte tro oss, men vår granskning var så pass tydlig att de erkände sitt misstag. Nu har de till och med uttryckt beundran för vårt arbete, säger Jan-Olov Carlsson.

Pengarna ska nu betalas ut retroaktivt, senast på januarilönen, och samtidigt får varje anställd en kompensation på 60 kronor.

Det är inte första gången som fackklubben på Volvo i Umeå har hittat fel i företagets löneutbetalningar. Enligt Jan-Olov Carlsson har uppemot tio olika systemfel hittats och rättats till de senaste åren.

– Det nya systemet för löneutbetalningar borde givetvis kvalitetssäkras, precis som andra verksamheter inom företaget. Nu känns det som att företaget inte tar personalfrågorna på lika stor allvar som annan verksamhet, och det gör att vi är rädda för att fler fel kan uppdagas.

Dagens Arbete har inte lyckats nå företaget för en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.