Industriarbetarnas tidning

”Facket för lamt mot regeringen”

29 november, 2006

Skrivet av HANS LARSSON

Förre biträdande finansministern Sven-Erik Österberg (bilden)
är kritisk till fackets relation till den nya borgerliga regeringen.
– Samarbete och kompromissvilja fungerar inte. Facket måste bli mycket tuffare, tycker Österberg.

De fackliga protesterna mot den nya regeringens politik, bland annat förslagen till försämringar av a-kassan, har varit kraftiga. Protestlistor har lämnats in och demonstrationer har ordnats. Men det är inte tillräckligt, enligt arbetsmarknadsutskottets vice ordförande Sven-Erik Österberg (s):

– Facket har vant sig vid att diskutera och förhandla med den socialdemokratiska regeringen och på det sättet har man nått vissa framgångar. Men den linjen fungerar inte längre. Vi har en helt ny situation och det verkar inte som om alla har förstått det, säger Österberg, som har ett förflutet inom Skogs- och Träfacket.

– När den borgerliga regeringen sticker en kniv i veka livet på facket måste protesterna bli mycket högre. Jag tycker att facket har uppträtt alldeles för samarbetsvilligt.

Borde man gå ut i politisk strejk?

– Facket borde använda hela sitt register av protester. Jag tycker absolut att man kunde ha gjort mer.

LO:s manifestation mot regeringens a-kasseförslag den 14 december kommer knappast att förändra något. Riksdagen röstar ändå med all sannolikhet igenom förslaget den 20 eller 21 december. Men manifestationen blir ändå oerhört viktig, enligt Sven-Erik Österberg:

– Jag hoppas verkligen att LO lyckas mobilisera ordentligt den 14 december. Det är en investering för framtiden att protesterna blir kraftfulla. Annars kommer den här regeringen bara att fortsätta med försämringarna för facket, menar Österberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.