Industriarbetarnas tidning

Globalisering inget hot mot lönerna

14 november, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Globaliseringen är ingen fara för de svenska lönerna. Bara industrins omställning hanteras rätt kommer vi även i fortsättningen att kunna ta ut reallöneökningar, hävdar Facken inom industrin i en ny rapport.

Ekonomer har hävdat att utflyttning av produktion till Östeuropa och Asien måste mötas med sänkta löner, längre arbetstider och försämrade arbetsförhållanden i övrigt.

Men Sverige ligger bra till, säger Facken inom industrin i sin rapport Globala arbetskraftskostnader, som presenterades i dag.
Arbetskraftskostnaden inom tillverkningsundustrin i Sverige var förra året 217 kronor per timme, vilket är lägre än de övriga nordiska länderna och ligger på genomsnitt i Västeuropa.

I de östeuropeiska länderna ligger arbetskraftskostnaden avsevärt mycket lägre, allra lägst i Bulgarien. Och i Kina ligger kostnaden på 7 kronor i timmen alltså bara en bråkdel av Sveriges.

Men relativt sett ökar kostnaderna betydligt mer i öst. Någon gång i framtiden kommer de kanske att komma upp i västs nivå.

– Om arbetsgivarna säger att globaliseringen innebär att vi måste försämra förhållandena i Sverige sätter facket foten i backen, säger Göran Nilsson, kanslichef på Facken inom industrin.

– Globaliseringen har gett oss högre utfall än andra. Vi har haft reallöneökningar under låginflationspolitiken det senaste decenniet och det finns förutsättningar för det även i framtiden.

Nyckeln heter omställning, säger Göran Nilsson.
– Vi måste satsa på omställningsförmågan för både anställda, kapital och branscher.

Fakta industriavtalet
• Industriavtalet är ett samarbetsavtal mellan fackförbund och arbetsgivarförbund. Det kom till 1997.
• De fackförbund som skrivit på avtalet samarbetar inom organet Facken inom industrin. De är LO-förbunden IF Metall, Pappers, Skogs- och Trä och Livs samt tjänstemannaförbunden Sif och Civilingenjörsförbundet. Grafikerna ingår som adjungerade i samarbetet.
• Industriavtalet innebär en reglerad förhandlingsordning där avsikten är parterna ska försöka undvika stridsåtgärder.
• Om parterna inte kommer överens kan så kallade ”opartiska ordförande” kallas in.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.