Industriarbetarnas tidning

IF Metall säger ja till LO-samordningen

30 november, 2006

Skrivet av HARALD GATU JONAS HÅLLÉN

En återgång till den gamla ordningen fick IF Metall att i dag dra tillbaka sin reservation och säga ja till LO:s samordning.

– Avgörande för vårt ställningstagande var ett förtydligande om sympatiåtgärderna, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

Borta är åtaganden om att redan i dag förbinda sig att ställa upp på framtida eventuella sympatiåtgärder och att underordna sig LO-styrelsens beslut.

– Det förbund som ombeds vidta sympatiåtgärder får nu själv fatta beslut om och hur en sådan begäran ska mötas. Det innebär att vi har kontroll över processen, och det är bra, säger Löfven.

– De nya skrivningarna ger oss som förbund rätt att själva välja om vi vill ställa upp på en sympatiaktion eller inte.

IF Metall fick kännedom om den uppmjukade konflikt-samordningen i måndags vid LO:s styrelse. Uppmjukningen innebär att samordningen, enligt Löfven, återgår till hur den var tidigare.

– För oss är det mer som det har varit förut.

För IF Metall fanns det även andra skäl att ställa upp på samordningen.

– Vi är överens om att den internationellt konkurrensutsatta sektorn, alltså tillverkningsindustrin, går först. Det är bra att vi håller på den principen.

LO-samordningen har också en formulering om ”reservationsbud”. Det innebär enligt Löfven att när det första avtalet ”satt märket” ska de efterföljande avtalskraven räknas om i förhållande till det första avtalet.Sedan tidigare har LO-samordningen gett klartecken för förbunden att själva göra sina egna jämställdhetssatsningar.

– Den frågan löstes redan på representantskapet. För oss innebär det en rejäl satsning på lägstlönerna. Det gynnar alla lågavlönade, inklusive kvinnorna.

– Vi vill också förlänga föräldralönen från tre till sex månader och ge de föräldralediga rätt till kompetensutveckling så att de kan hålla jämna steg med sina arbetskamrater.

IF Metall förväntar sig också att pensionsförhandlingarna är slutförda innan avtalsrörelsen kör igång.

– Det är viktigt att Svenskt Näringsliv börjar förhandla igen. Låt oss klara ut pensionsfrågan. Det finns ingen anledning att arbetare ska ha sämre villkor än andra.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.