Industriarbetarnas tidning

IF Metallarna får betala 1 miljard kronor

22 november, 2006

Skrivet av

Regeringens a-kassehöjning kostar varje medlem i IF Metall 246 kronor. Alla får samma höjning oavsett hur mycket man tjänar.

Det är förbundsstyrelsens förslag till den extra kongress som IF Metall kallat till den 14 december, enligt vad Dagens Arbete erfar.

– Jag vill inte kommentera frågan närmare. Vi vill informera kongressombuden först innan vi går ut i media, säger Håkan Arnelid, IF Metalls ekonomichef.

Den höjda a-kasseavgiften ligger utanför den procentuella medlemsavgiften. Detta för att markera att förbundet inte rår över denna höjning. Det ska märkas att notan kommer från regeringen Reinfeldt.

Om extrakongressen i december säger ja till förbundsstyrelsens förslag innebär det att den lägsta medlemsavgiften, med a-kassehöjningen, höjs från 200 kronor till 446 kronor i månaden. Den högsta avgiften stiger från 500 kronor till 746 kronor.

I förbundsstyrelsens förslag finns dessutom en avgiftsrabatt för nya medlemmar, såvida de inte kommer från ett annat förbund.

Regeringens beslut att göra a-kassan dyrare innebär en nota på totalt 1 miljard kronor till medlemmarna i IF Metall.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.