Industriarbetarnas tidning

IF Metalls avtalsråd: Ja till industrifackens krav

22 november, 2006

Skrivet av

IF Metalls avtalsråd sa ja till den avtalsplattform som facken inom industrin presenterade för några veckor sedan.

Det innebär krav på att löneutrymmet ska motsvara 3,9 procent, eller minst 840 kronor per månad. Alla anställda ska få minst 400 kronor mer i månaden och avtalets lägstlöner, minimilönerna, höjas med 1 400 kronor mer i månaden.

Senast den sista december överlämnas kraven för de flesta avtalsområden. Med högkonjunktur, fulla orderböcker i företagen och rekordvinster pekar allt på en ovanligt het avtalsrörelse.

Innebär de goda tiderna att IF Metall satsar på ettårsavtal, avtalssekreterare Anders Tiderman?

– Vi kräver ettårsavtal, men vi tror samtidigt att många medlemmar är bekväma med de treårsavtal vi tidigare tecknat. I slutändan är det ändå det materiella innehållet som avgör om vi går med på en längre avtalsperiod.

Vore det inte lockande att gå med på ett flerårsavtal med tanke på att vi är på toppen av en högkonjunktur?

– Helt rätt. Detta talar emot en kortare avtalsperiod. Vi vet inte hur det ser ut 2008 eller 2009.

Tror du att arbetsgivarna är mer lockade av ett ettårsavtal nu när vi befinner oss på toppen av konjunkturen?

– Det kan finnas sådana röster bland arbetsgivarna, men i allmänhet tror jag att de föredrar fleråriga avtal med tanke på att de vill ha stabilitet och långsiktighet.

IF Metall sluter upp kring plattformen för facken inom industrin. Det innebär 3,9 procent eller minst 840 kronor i månaden. Varför inte utgå från snittlönen för tjänstemännen. Det skulle innebära minst 1 200 kronor?

– Omvandlat i procent skulle det innebära 7-8 procent för oss. Då kommer de också att kräva 7-8 procent. Då trycker vi upp nivån för alla och då är vi inne i en utveckling vi inte vill ha.

Varför överhuvudtaget prata procent, varför inte kronor och ören?

– Det är upp till varje förhandlingsdelegation att formulera sig. Vi har avtalsområden där avtalskraven traditionellt uttryckts i kronor och ören, till exempel stål och metall.

Inom just stål och metall samt gruv finns det företag som gör stora vinster. Där finns också förväntningar på höga lönelyft. Hur löser man det?

– Inte i centrala avtal i alla fall. I stället måste man lösa de frågorna lokalt och titta på system för vinstdelning, till exempel. Där har vi i facket inte varit tillräckligt alerta.

Vissa gruvavdelningar kräver 4 000 kronor mer i månaden. Är kraven och förväntningarna från gruvorna en tillgång eller ett problem för dig som facklig förhandlare?

– I detta fall ett problem.

På avtalsrådet fick ni kritik att Metall tycks söka problem inom LO men att samarbetet med tjänstemännen tycks gå som på räls. Kommentar?

– Helt fel. Att allt går som på räls är en missuppfattning. Alla förbund har sin resa att göra.

Vad menar du?

– Nu har vi gått ut först och presenterat vår syn. Vi har nu sagt ja. Vi får se den 5 december när alla förbund tagit ställning till plattformen.

Varför inte kompensera sig avtalsvägen för regeringens dyrare a-kassa?

– Det är fel väg att gå. Hur ska vi göra när barnbidraget sänks? Vi måste ställa kraven utifrån våra principer.

Avtalsrådet gav förbundsstyrelsen i uppdrag att slutgiltigt ta ställning till LO:s avtalspolitiska plattform och att varje förhandlingsdelegation formulerar sina specifika avtalskrav.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.