Industriarbetarnas tidning

Industrifack vill höja lägstalön med 1[ ]400 kr

6 november, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Lägstalönerna ska höjas med minst 1 400 kronor. Ett ettårigt avtal till en total kostnad av ungefär fyra procent. Det föreslår Facken inom industrin i en gemensam avtalsplattform som presenterades i dag.

Det finns en hög förväntan på den kommande avtalsrörelsen. Industrin går på högvarv, aktieutdelningarna ökar.

– Medarbetarna ska ha en rättmätig del av produktivitetsökningarna, säger Sif-ordföranden Mari-Ann Krantz, som också är ordförande i Facken i industrin.

Där ingår fyra LO-förbund, IF Metall, Pappers, Livs och Skogs- och Trä, samt tjänstemannaförbunden Sif och Civilingenjörsförbundet. Sammanlagt täcker de drygt 50 olika avtalsområden.

I förslaget till plattform krävs bland annat:

* Ett löneutrymme på 3,9 procent, dock lägst 840 kronor per individ.

* Alla ska ha minst 400 kronor per månad i löneökning.

* Lägstalönerna ska höjas med minst 1 400 kronor per månad.

* Osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor ska åtgärdas och områden med lågt löneläge och många kvinnor ska särskilt uppmärksammas.

Men några kvinnopotter ingår inte i industriförbundens plattform. Det finns flera skäl till det. Ett är att det är stora skillnader i förhållandena i de olika förbunden.

Jämställdheten ska förbättras bland annat genom att kvinnor och män ska ha samma möjligheter till utveckling i jobbet.
Bland annat vill facken att tider och arbetsförhållanden lokalt ska anpassas så att de går att kombinera med ett gott föräldraskap. Dessutom föreslås att arbetsgivaren, i samband med att en medarbetare återgår i arbete efter föräldraledighet, ska tillhandahålla den kompetensutveckling som behövs med hänsyn till ledigheten.

Nu ska förbunden fundera över förslagen fram till den 5 december. Då ska den avtalspolitiska plattformen inför nästa års avtalsrörelse spikas definitivt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.