Industriarbetarnas tidning

Klubbordförande stöder Löfven

7 november, 2006

Skrivet av JONAS HÅLLÉN

Stefan Löfven får stöd ute i landet. De klubbar som Dagens Arbete talat med vill hellre satsa alla krafter på höjda lägstalöner än en kombination av låglönesatsning och jämställdhetspott.

Anna-Grethe Sörensen, IF Metalls klubbordförande på Albany International i Halmstad:

– Det viktigaste är att satsa på att få upp lägstalönerna, då får man med sig alla hela vägen. Men det kan finnas områden där kvinnorna har sämre betalt än männen, fast de utför samma arbete, och där tror jag att jämställdhetspotter kan vara en väg.

– Det är också viktigt med kompetensutveckling. Då får man upp lönerna, både för kvinnor och män, och minskar samtidigt arbetsgivarnas möjlighet att avskeda folk på grund av bristande kunskaper.

Christer Jannesson, IF Metalls klubbordförande på Hydro Polymers i Stenungssund:

– Jag förstår hur Stefan Löfven resonerar. I de flesta låglöneyrkena är det ju kvinnor som dominerar. Satsar man då på att höja de lägsta lönerna får man upp kvinnorna, men även de män som tjänar sämst.

– Där jag jobbar tjänar kvinnor och män lika mycket. För oss spelar det ingen roll om det blir LO:s eller industrifackens avtalsmodell.

Camilla Andersson, IF Metalls klubbordförande på Haldex Brake Products i Landskrona:

– Jag kan förstå Stefan Löfvens reservation. Jag har killar hos mig som tjänar 14 900 i månaden, mindre än många kvinnor inom offentlig sektor. Jag brinner för jämställdhet, men det är inte alltid så enkelt att det alltid handlar om kvinnor.

– Det finns faktiskt män som också ingår i låglöneklassen. Därför tror jag att det är bättre att satsa på en lösning som höjer lönerna lika mycket för både lågavlönade kvinnor och lågavlönade män.

Tomas Nilsson, klubbordförande för Gruv 4:an vid LKAB:s gruva i Malmberget:

– Jag tror på en satsning på de lägsta lönerna. Då träffar man mest rätt, eftersom flertalet av kvinnorna finns inom de yrken där det är sämst betalt. Det är också mest rättvist, för med en sådan satsning hänger också de lågavlönade männen med i höjningen.

– Sedan måste man ju ställa sig frågan: hur många olika potter kan man ha? Den totala avtalspotten räcker inte för hur många olika satsningar som helst. Det är bäst att koncentrera krafterna kring färre krav och sedan försöka få ut så mycket som möjligt ur dem.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.