Industriarbetarnas tidning

”Låg nivå på Transports utspel”

21 november, 2006

Skrivet av

I morse anklagade Transports förbundsordförande Per Winberg IF Metall för att inte vilja ta strid mot kapitalet. IF Metall vill inte kommentera angreppet. Förbundsordförande Stefan Löfven tycker att Transportbasens uttalande håller för låg nivå.

Bakgrunden till Transportbasens uttalanden är IF Metalls reservation mot LO:s gemensamma avtalskrav. En annan orsak till Per Winbergs kritik är också Stefan Löfvens ord i gårdagens Rapport. Där sa han att han anser att det är för tidigt för IF Metall att binda upp sig för sympatiåtgärder för de andra LO-förbunden. Det är flera månader kvar av avtalsrörelsen, sa Löfven.

Så här säger Löfven om Per Winbergs kritik:

– Den låga nivån gör att jag egentligen inte kan bry mig.

– Visst ska vi diskutera strategin, det måste vi också göra inför en avtalsfajt. Men då ska vi göra det med ett värdigt språkbruk.

Är du förvånad över språkbruket?

– Nej, jag har hört det förut.

Tycker du att Transport sysslar med pajkastning?

– Jag bryr mig inte om jag ska vara ärlig. Jag tar gärna diskussionen och jag respekterar att andra kan ha andra uppfatttningar än oss. Men det här är på för låg nivå helt enkelt.

Nu har det blivit en intern LO-strid inför öppen ridå. Vem bär ansvaret för det?– LO:s styrelse tog ett beslut som jag reserverade mig mot. Samtidigt var vi överens om att vi inte skulle föra någon strid inför öppen ridå. Det håller jag mig till.

Stefan Löfven deltar i dagarna i IF Metalls avtalsråd som samlats för att ta ställning till avtalskraven. Ett av kraven är politisk strejk mot regeringens a-kassebeslut. Det säger Löfven nej till.– Jag ogillar deras a-kasseförslag lika mycket i dag som förut. Men de gick till val på det här förslaget och vann valet. Det måste vi respektera.De som vill ha politisk strejk hänvisar till att regeringen för en arbetarfientlig politik. Är inte det skäl nog?

– Vänd på resonemanget och säg att vi vunnit valet och fattar beslut som andra inte gillar. Ska de ha rätt att obstruera det beslutet då? Nej, demokratin måste respekteras.

– Demokratin ska skyddas. Vi arbetare om några har glädje av demokratin, andra kan klara sig utan den.

Innebär det att du aldrig kan tänka dig en politisk strejk?

– Jovisst, men bara då våra fackliga rättigheter är hotade. Nu vill regeringen driva igenom ett dåligt förslag, men det förhindrar inte våra möjligheter att jobba fackligt. Därför bör vi inte genomdriva en politisk strejk.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.