Industriarbetarnas tidning

LO backar från krav på stridsåtgärder

29 november, 2006

En kompromiss är i sikte mellan LO-förbunden. I måndags enades LO:s styrelse om ett ”förtydligande” av den gemensamma plattformen för avtalskraven. Den hårda formuleringen som gör det möjligt för LO:s styrelse att tvinga fram sympatiåtgärder har tagits bort i kompromissförslaget, erfar Dagens Arbete.

I det ursprungliga dokumentet ”Gemensamma Principer för samordning under Avtal 2007” som LO:s styrelse beslutade om i början av november, och som IF Metall reserverade sig mot, står det så här:

”Förhandlande förbund (…) har rätt att hos annat(-ra) förbund begära stöd- och sympatiåtgärder för att uppnå ett avtal i enlighet med reservationsbudet (de krav LO-förbunden enats om, red. kommentar).

Samtliga förbund som medverkar i samordningen ska, efter beslut i LO:s styrelse och med den begränsning som följer i föregående stycke – medverka i och bidra till de stöd och sympatiåtgärder som det förhandlande förbundet begär.”

Denna formulering ger LO:s styrelse betydligt mer makt än tidigare och överlåter beslutsrätten till styrelsen. I kompromissförslaget har den formuleringen justerats.

LO-förbunden ska senast fredag lämna svar till LO om huruvida de ställer upp på samordningen, det vill säga den gemensamma plattformen för avtalskraven.

IF Metalls ledning vill, i dagsläget, inte uttala sig om en eventuell kompromiss gör att förbundet backar från reservationen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.