Industriarbetarnas tidning

”Lönekrav stoppade pensionsförhandling”

8 november, 2006

Skrivet av ELISABET HOFF

I måndags gick LO ut med sina lönekrav. Dagen efter avbröt Svenskt Näringsliv förhandlingarna med LO om ett nytt pensionsavtal.
– Provocerande, säger IF Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman, som nu tror att hela avtalsrörelsen försvåras.

LO vill ha samma pensionsvillkor för sina 1,5 miljoner privatanställda medlemmar som de privatanställda tjänstemännen har. Förhandlingar har pågått sedan i augusti och enligt Anders Tiderman, som suttit med vid förhandlingsbordet, har arbetsgivarpartens inställning varit ganska positiv.

Tills i går tisdag, då Svenskt Näringsliv plötsligt slog igen dörren.

I ett pressmeddelande säger Svenskt Näringslivs Jan-Peter Duker att pensionskostnaderna måste vägas in i de allmänna löneförhandlingarna och därmed hanteras förbundsvis och inte centralt.

– De mycket höga kraven på löneökningar i avtal som dessutom endast skulle omfatta ett år, gör det omöjligt att nu fortsätta förhandlingarna om Avtalspension SAF-LO, säger Jan-Peter Duker vidare.

Beslutet var helt oväntat för Anders Tiderman:

– Jag blev väldigt förvånad. Vi hade ett heldagssammanträde inbokat i morgon torsdag.

– Även om det inte är oskickligt agerat är det otaktiskt. Det försvårar hela avtalsrörelsen och det har jag framfört till IF Metalls motparter. Jag tycker det är en övermaga reaktion att avbryta förhandlingarna, men förhoppningsvis vill Svenskt Näringsliv bara ha en time out.

De privatanställda tjänstemännens nya pensionsvillkor blev klara i våras genom ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Efter det begärde LO förhandlingar om Avtalspension SAF-LO från 1996 i syfte att få till stånd samma nivåer som tjänstemännen.

För LO-medlemmarnas avtalspensioner avsätter arbetsgivarna 3,5 procent av lönen medan det för tjänstemännen avsätts 4,5 procent. Över en pensionsbrytpunkt på cirka 29 000 kronor i månadslön är skillnaden mellan arbetare och tjänstemän betydligt större.

Hur LO nu ska agera kan Anders Tiderman inte säga eftersom frågan formellt är LO:s. Erland Olausson, avtalssekreterare på LO, har dock inte gått att nås för en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.