Industriarbetarnas tidning

Missnöje med industrifackens krav

23 november, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Inom branscher där företagens vinster är som störst, finns ett växande missnöje med industrifackens lönekrav. Kraven är för låga anser klubbar inom gruv- och stålbranschen. De kommer att öka klyftan mellan arbetare och tjänstemän.

– Vi kände oss inte delaktiga i processen. Förslaget till avtalsplattform var utskrivet långt innan avtalsrådet samlades. Var är demokratin när vi utifrån landet inte har möjlighet att säga vårt?, säger Bert Johansson, IF Metalls klubbordförande på SSAB i Luleå.

I går sade IF Metalls avtalsråd ja till den plattform som facken inom industrin presenterade för några veckor sedan. Den innebär bland annat krav på ett löneutrymme på 3,9 procent, eller minst 840 kronor per månad.

Det har rört upp känslor i de branscher inom IF Metall, där företagen gör rekordstora vinster, då framför allt gruv- och stålindustrin.

– 3,9 procent är helt enkelt för lågt. Det gör så att våra medlemmar halkar efter lönemässigt gentemot tjänstemän och chefer. Jag tycker att det hade varit rimligt att kräva 1 200 kronor, vilket är vad tjänstemännen kräver, säger Bosse Boström, IF Metalls klubbordförande på Sandvik AB i Sandviken.

Enligt Bosse Boström finns det ett hårt tryck från medlemmar, som har svårt att förstå att det inte går att kräva mer i lön, när företaget gör så pass stora vinster.

– Vi har full respekt för att det finns andra branscher där det kanske inte går att ställa liknande krav. Men vi måste hitta ett sätt att få ut mer löneutrymme, annars kommer vi få ett otroligt tryck på oss lokalt.

Även Bert Johansson på SSAB i Luleå tycker att lönekravet är alldeles för lågt.

– Det var fel att gå ut i massmedia innan vi fått tycka till. Sen reagerar jag på att tjänstemännen i Facken inom industrin kräver 1 200 kronor och vi ska nöja oss med 840 kronor. Det borde dras ett snitt på alla i industrin i stället. Varför ska vi stötta dem som tjänar bättre? Jag undrar vem som är nöjd med det här? Är det medlemmarna eller förbundsledningen?

Per Fagerström är IF Metalls klubbordförande i Bolidens gruva i Garpenberg. Även han är missnöjd med lönekravet.

– Vi ligger redan efter i lön, och det här gör inte saken bättre. Gruvan här drar in stora vinster, och eftersom vi stått tillbaka i många år, tycker jag att det minsta vi kan kräva är 1 400 kronor per person. Jag tror att det kommer blir ett himla liv när folk får reda på att vi lägger oss under tjänstemännen i våra lönekrav.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?