Industriarbetarnas tidning

Tyska lönesänkningar modell för Sverige

27 november, 2006

Skrivet av

Sänkta löner och längre arbetstider utan lönekompensation. I Tyskland sprider sig öppningsklausulerna som tillåter sämre villkor än kollektivavtalet. Nu vill arbetsgivarna importera dem till Sverige.

– Jag är övertygad om att öppningsklausulerna förr eller senare kommer till Sverige, säger Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe i artikeln Arbetsgivarna stärker greppet i det aktuella numret av Dagens Arbete.

– Nio av tio av våra medlemsföretag konkurrerar med tyska företag, då måste vi anpassa oss efter det som sker i Tyskland.

I Tyskland var det först företag i kris som tilläts använda öppningsklausulerna för att rädda jobben på en ort. Men numera kan de även användas i företag som vill förbättra konkurrenskraften.

På Siemens mobiltelefonfabrik i Kamp-Linfort i Nordrhein-Westfalen finns det mest omtalade exemplet på öppningsklausuler.

I likhet med de andra på fabriken sänkte Siemensarbetaren Markus Grolms sin lön med 400 euro, cirka 3 700 kronor, i månaden. Dessutom gick de med på att förlänga arbetstiderna utan lönekompensation.

I ett slag blev arbetarna 30 procent billigare.

– Vi gjorde det för att rädda jobben, säger Markus Grolms.

Nu läggs ändå fabriken ner.

I Tyskland är öppningsklausulerna allt annat än populära. Över hälften av fackklubbarna tycker att de ställer till problem, enligt en undersökning från Hans Böckler Stiftung, ett forskningsinstitut knutet till tyska LO.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.