Industriarbetarnas tidning

Vinn en lunch med Sven Otto Littorin

28 november, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Moderaterna har dragit igång en tävling där Sveriges bästa arbetare ska utses. Förstapriset är en lunch med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
– Är det ett aprilskämt, undrar en arbetare på pappersbruket i Karlsborg, utanför Kalix.

”Har du en kollega som alltid ställer upp? En kollega som kämpar och sliter med sin rehabilitering för att på så sätt kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden?”

På moderaternas hemsida har en tävling utlyst, där Sveriges bästa arbetare ska hittas.

– Det är en rolig grej. Vi vill lägga fokus på arbetets värde, säger Sven Otto Littorin till Aftonbladet.

Idén till tävlingen kläcktes på ett internt möte och ligger i linje med moderaternas nya framtoning som ”arbetarparti”. Enligt Littorin är en arbetare någon som ”utför ett arbete”, alltså allt från bilmekaniker till bolagsdirektörer.

Men tävlingen är inget som imponerar när Dagens Arbete hör med en företrädare för det vi vanligtvis tänker på när vi hör termen ”arbetare”. Kurt Lindvall är fackordförande på pappersbruket i Karlsborg. Han har svårt att ta tävlingen på allvar.

– Det är ju rent parodiskt. Som ett aprilskämt. Moderaterna borde i stället inrikta sig på att göra så att arbetare kan leva ett drägligt liv. Som det ser ut i dag så gör man inte det.

Förstapriset i tävlingen är en lunch med den nya arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin för både den bästa arbetaren och den som nominerade personen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.