Industriarbetarnas tidning

25[ ]000 personer protesterade mot Volkswagen

4 december, 2006

Skrivet av KJELL KARLSSON KIHLBERG

25 000 demonstranter marscherade i helgen genom centrala Bryssel i protest mot VW-koncernens planer att lägga ner tillverkningen vid fabriken i brysselkommunen Forest. Genom företagets omstruktureringsplaner riskerar 4 000 anställda i Bryssel att förlora sina arbeten.

Samtidigt genomfördes solidaritetsaktioner i ett antal länder till stöd för de anställda vid den nedläggningshotade fabriken.

Sedan tyska IG Metall tvingades gå med på att öka från 28 till 35 timmars arbetsvecka vid VW pågår en omstrukturering där ingen anställd inom VW-koncernen kan känna sig säker. I Frankrike, Storbritannien, Nederländerna, Luxemburg och även i Tyskland befarar anställda att de står i tur nästa gång.

– Kampen har bara börjat säger Anne Demelenne, generalsekretare i fackförbundet FGTB. Det finns bara en lösning för oss, vi måste förlita oss på nationell och internationell solidaritet.

Tyska IG Metall har blivit anklagat för att favorisera tillverkningen i Tyskland på andra länders bekostnad men IG Metall gick i svaromål på lördagen. ”Vi får inte låta oss splittras av det nykapitalistiska systemet”, hette det i ett uttalande. Och Frank Patta vid det tyska fackförbundet efterlyste större solidaritet: Det behövs en reglerad lösning som omfattar alla europeiska länder.

Belgien var länge ett favoritland för biltillverkare, men i slutet av 1990-talet vände trenden när Renault lade ner produktionen i Vilvoorde strax norr om Bryssel. En våg av protester drog då genom regionen.

Nu befarar de lokala och nationella myndigheterna att en ny nedläggning kan leda till större social oro. Inte blev det bättre av att VW-ledningens besked om nedläggningen i Bryssel följdes upp av en nyhet om att VW planerar för etablering i Kina.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.