Industriarbetarnas tidning

300[ ]000 skrev på mot a-kasseförsämringar

20 december, 2006

Skrivet av PÄRKARLSSON

Sammanlagt hade över 300 000 namnunderskrifter mot försämringarna i a-kassan lämnats över till regeringen när riksdagen debatterade frågan på onsdagen. De flesta hade lämnats över av LO, knappt 280 000.

Förra torsdagen lämnade LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin över en kvarts miljon namnunderskrifter, mot försämringarna i a-kassan, till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Detta gjordes i samband med LO:s manifestation på Mynttorget i Stockholm.

Men namninsamligen fortsatte fram till i dag, när frågan debatterades i riksdagen. Och när LO:s andre vice ordförande Ulla Lindqvist i dag lämnade över en annan namninsamling, mot nedskärningarna till arbetsmiljöforskningen, lämnades även den sista lådan med protester mot försämringarna i a-kassan över.

När LO:s namninsamling räknats klart hade knappt 280 000 personer skrivit under.

Till detta kan läggas de 55 000 namnunderskrifter som initiativtagaren till uppropet ”Rör inte a-kassan”, Anders Malmgren, lämnade över till regeringen i fredags.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.