Industriarbetarnas tidning

A-kassan nedsatt efter nej till flytt

18 december, 2006

Skrivet av

Mannen ville inte söka ett jobb 25 mil från hemorten. Länsrätten gav honom rätt, men nu har kammarrätten ändrat domen. Mannens skäl var inte starka nog för att avvisa jobbet.

I november 2004 anvisade arbetsförmedlingen den arbetslöse Katrineholmsbon ett arbete som svetsare i Floby utanför Falköping, 25 mil från hemorten.

Mannen, som då varit arbetslös i över ett år, ansåg att han inte kunde veckopendla eftersom hans hustru är sjukpensionär med besvär i nacke, rygg och axlar. Hon kan inte ensam ta hand om hemmet och mannens 80-åriga mor. En flytt till Floby skulle göra hans mor, som pratar dålig svenska, helt isolerad i Katrineholm.

Dåvarande Metallindustriarbetarnas a-kassa ansåg att mannen inte haft tillräckliga skäl att avvisa arbetet och beslutade att sänka hans ersättning med 25 procent under 40 dagar.

Mannen överklagade till länsrätten där han fick rätt. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) ansåg att domen var principiellt viktigt och valde att överklaga till kammarrätten.

IAF ger ut föreskrifter om vilka undantag som gäller för regeln om att den arbetslöse efter en viss tid måste söka arbete på annan ort. Där anges bland annat vissa familjeskäl, men IAF ansåg inte att Katrineholmsbons skäl var tillräckliga. IAF ville därför pröva hur föreskrifterna ska tillämpas

Domen ändrade länsrättens dom till förmån för a-kassan och IAF. Kammarrätten anser inte att mannens familjeskäl var sådana att han kunde avvisa jobbet i Floby.

Mannens ombud Angelin Olsson De Groat, förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd, tycker att fallet är ett dåligt exempel på hur IAF:s föreskrifter ska användas. Mannen kunde inte styrka sina skäl på något sätt, till exempel med dokument från socialtjänsten, vilket försvårade arbetet för ombudet.

– Utan underlag har vi inte kunnat argumentera, så domen säger egentligen ingenting om hur föreskrifterna ska tolkas. Vi vet fortfarande inte hur domstolen skulle argumentera i ett fall där det finns bättre underlag för skälen, säger Angelin Olsson De Groat.

Det här gäller
Under de första hundra dagarna kan en arbetslös söka arbete inom sitt närområde och sitt eget yrkesområde. Därefter ställer arbetsförmedlingen krav på att man ska vidga sitt sökande, både geografiskt och yrkesmässigt.

Den som då tackar nej till ett anvisat arbete utan tillräckliga skäl får sin a-kasseersättning nedsatt med 25 procent i 40 dagar. Vid andra tillfället sänks ersättningen med 50 procent i ytterligare 40 dagar. Vid tredje tillfället upphör ersättningen helt. Samma regler gäller för den som tackar nej till ett arbetsmarknadspolitiskt program.

Den som anger medicinska skäl eller familjeskäl kan undantas från reglerna. Det gäller till exempel om barn eller en annan familjemedlem behöver tillsyn och stöd och hushållet inte kan flytta. Det gäller också om maken eller makan har ett arbete och inte ensam kan sköta det gemensamma hushållet eller flytta med till den nya bostadsorten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?