Industriarbetarnas tidning

A-kassehöjning betalas lika av alla

14 december, 2006

Skrivet av

Alla medlemmar i IF Metall betalar 246 kronor mer till a-kassan efter nyår.

Det beslutade förbundets kongress på onsdagen.

Därmed kommer medlemmarna att få betala in två sorters avgifter till förbundet. Dels en procentuell avgift där den gamla a-kasseavgiften på 93 kronor ingår. Dels en ny avgift på 246 kronor som härrör från regeringens beslut att göra a-kassan dyrare.

Den miljardnota regeringen skickar till medlemmarna i IF Metall betalas därmed lika av alla.

För att locka fler yngre att gå med i facket inför IF Metall en ungdomsrabatt. Den som är yngre än 20 år betalar endast det fasta krontalet, 246 kronor, det första halvåret. Samma belopp, men i tre månader, betalar de som är äldre än 20 år.

Studielediga utan lön får framöver betala 399 kronor i månaden, vilket är lika mycket som hela a-kasseavgiften. Den som jobbar efter 65 år betalar ingen a-kasseavgift eftersom han eller hon inte omfattas av arbetslöshetsförsäkringen.

Kongressen gav förbundsstyrelsen mandat att ändra tillämpningen av stadgarna så att medlemskap i a-kassan inte ska vara nödvändigt för att få vara med i förbundet. Den medlem som i framtiden inte tycker att arbetslöshetsförsäkringen, efter alla försämringar, är prisvärd ska inte behöva tvingas ur facket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.