Industriarbetarnas tidning

ABB-klubbarna kräver 1[ ]200 kronor

5 december, 2006

Ställ krav på 1 200 kronor i löneökning. Det skriver Sveriges ABB-klubbar i ett öppet brev och kräver därmed betydligt högre lönelyft än industrifackens gemensamma krav.
Den plattform som Facken inom industrin enats om innebär att löneutrymmet bestäms till 3,9 procent av lönesumman, eller minst 840 kronor i månadshöjning per individ.

Rolf Häggman, klubbordförande på ABB i Ludvika, säger att det knappast fanns någon enighet i IF Metalls avtalsråd som hölls i förra veckan. Flera röster höjdes för högre krav än plattformens.

Sif:s tvekan inför plattformen, som Dagens Arbete skrev om i går, har förstärkt ABB-klubbarnas motstånd, säger Häggman. Skulle Sif ändra sig och kräva 6 procent, som till exempel deras teknikdelegation (en av förhandlingsdelegationerna) vill, blir skillnaderna mellan tjänstemän och arbetare än större.

Han säger att 1 200 kronor är ungefär vad 3,9 procent skulle landa på om man räknar utifrån tjänstemännens snittlöner. Exemplet visar hur orättvist gemensamma procentkrav slår.

Brevet är skickat till förbundsstyrelsen och förhandlingsdelegationen för Teknikavtalet.

ABB-klubbarna har cirka 3000 medlemmar i fabiker i Ludvika, Västerås, Landskrona, Piteå, med flera orter.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.