Industriarbetarnas tidning

Arbetslivstidningar får nya ägare

12 december, 2006

Tidningarna Arbetarskydd och Du & jobbet har fått nya ägare.

Arbetsmiljöverket säljer Arbetarskydd till det finländska förlaget Talentum, som sedan tidigare äger bland annat Lag & Avtal, Ny teknik och Affärsvärlden.

Du & jobbet har givits ut av Arbetsmiljöforum, var styrelse beslutat överlåta hela verksamheten till vd, personalen och några externa ägare som går in med kapital.

Förändringarna blir störst för Arbetarskydd: Redaktionen minskas från åtta journalister till fyra, samtidigt som de nya ägarna utlovar nya satsningar, bland annat på webben.

Varför säljs tidningen?

– Det har varit vikande intäkter för tidningen, samtidigt som Arbetsmiljöverket nu drabbas av hårda nedskärningar, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson. Han vill inte säga vad verket fått betalt för tidningen, eller diskutera dess ekonomi i detalj, men understryker att det är viktigt att tidningen kan fortsätta komma ut.

Hur kan ni halvera redaktionen och samtidigt utlova en kraftig nysatsning på webben?

– Vi kommer att driva tidningen på ett annat sätt än tidigare, säger Talentums vd Christer Björkin, utan att vilja precisera detta närmare.
Lag & Avtals chefredaktör Johanna Kronlid får utökat ansvar och blir ny ansvarig utgivare för Arbetarskydd, vars först nummer under ny regim ska utkomma i månadsskiftet januari/februari.

– Säljdiskussionerna har pågått i ett och ett halvt år, intensivt sedan i juni, berättar Arbetarskydds avgående chefredaktör Hans Olof Wiklund, som alltså står utan jobb i januari.

– I huvudsak är det ekonomiska skäl som ligger bakom försäljningen, det var nödvändigt att något hände och vi har bland annat diskuterat om vi i personalen skulle ta över. Sådant som reglerna för offentlig upphandling har försvårat arbetet rejält, det slipper ju de nya ägarna ta hänsyn till.

Landets över 100 000 skyddsombud fick länge Du & jobbet (som tidigare hette Arbetsmiljö) gratis genom att staten betalade prenumerationen. När detta upphörde för några år sedan försvann följaktligen större delen av upplagan och man fick satsa på att sälja tidningen på vanligt sätt:

– Vi uppmanade skyddsombuden att be sina arbetsgivare betala tidningen för dem och fick bra gehör. Vi har nu 25 000 i upplaga och målgruppen är som tidigare skyddsombud och arbetsmiljöintresserade chefer, säger chefredaktören Eva Berlin.

– Ägarförändringen är en anpassning till den nya situationen. Vi tänker inte ändra publicistisk inriktning utan fortsätter som den självständiga tidning vi varit.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.