Industriarbetarnas tidning

Brunnsvik hotas av nedläggning

5 december, 2006

Skrivet av

I fjol firade LO-ägda folkhögskolan Brunnsvik sitt hundraårsjubileum. Nu hotas den av nedläggning.
Oron är stor inför det beslut som LO:s styrelse fattar på måndag.

– LO har att välja mellan att skjuta till mer pengar eller nedläggning. Några andra alternativ kan inte vi se, säger Johnny Hägerman, en av tjugo lärare på skolan.

– Det vore oerhört tragiskt om en så anrik skola som Brunnsvik lades ned, det inser alla. En oerhörd prestigeförlust för LO i så fall.

LO har beslutat se över framtiden för alla sina tre folkhögskolor. Utöver Brunnsvik, som är den största, driver Landsorganisationen folkhögskolorna Runö utanför Stockholm och Örenäs i Landskrona.

På Runöskolan har redan fyra av nio lärare varslats om uppsägning. En av dem är Dag Leander som lämnar Runöskolan och snart börjar på Transport.

– Vi vet ingenting vad som kommer att hända. Det ser bara mörkt ut. Vi är klart oroliga för skolans existens.

Krister Ramström, rektor på Örenäs säger:

– Jag tror mig veta att LO vill centralisera utbildningen till en enda skola. Vilken det blir vet ingen förrän tidigast på måndag.

– Jag tycker det är tokigt tänkt. Utbildning behövs nu mer än någonsin. Och inte sparar man väl pengar genom att skjutsa folk från hela landet till ett enda ställe. Då är det väl bättre att ha fler skolor.

Bakgrunden till de förmodade nerdragningarna är flera. Marie Linder, informationschef på LO:

– Vi har under en längre tid haft problem med ekonomin för folkhögskolorna, inte minst sedan förbunden inte ville öka medlemsavgiften till LO.

– Många fackförbund vill hellre ha regional utbildning vilket föranlett oss att utreda frågan. Dessutom har den nya regeringen kraftigt skurit i anslagen till arbetsmiljöutbildningen och utbildningen av bolagsstyrelserepresentanter. Det slår också hårt mot våra folkhögskolor.

Linder, som också är styrelseordförande för Brunnsvik, säger att läget ”ser illa ut”. Hur bedömer hon risken för nedläggning?

– Jag kan inte svara på det. Jag vill inte uttala mig.

Hon hänvisar till LO:s vice ordförande Ulla Linqvist som i går drog frågan inför LO:s arbetutskott. Ulla Lindqvist har avböjt att låta sig intervjuas om folkhögskolornas framtid innan LO:s styrelsmöte på måndag.

Lärarnas fackombud på Brunnsvik, Jörgen Hammarin, vägrar att tro på nedläggning.

– LO kan inte vara utan oss. Vi ligger i framkanten när det gäller utbildning kring arbetarrörelsens framtidsfrågor. Kvalitén på utbildningen är erkänt god och vi har en framtidsplan hur Brunnsvik ska utvecklas.

– Det skulle förvåna oerhört om LO:s styrelse gjorde en annan bedömning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.