Industriarbetarnas tidning

Demonstranter trotsar vädret i Skövde

14 december, 2006

Skrivet av

Hårda vindar blåser ut facklorna för demonstranterna i Skövde, men uppslutningen är god och humöret på topp.

Visselpiporna ljuder taktfast i demonstrationståget genom centrala Skövde. Jonny Alfredsson, ledamot i verkstadsklubben på Volvo Powertrain, går mitt i tåget och gissar att 450 personer har anslutit, trots regnet tidigare i dag och den hårda blåsten.

Facklorna har slocknat i stormvindarna under vandringen till Helensparken, men stämningen är bra, rapporterar Jonny Alfredsson. Efter tal från LO:s Bo Rönngren och Hasse Andersson väntar musik med Plura och Carla från Eldkvarn, som uppträdde i Stockholm tidigare i dag.

Jonny Alfredsson, som delade ut flygblad om manifestationen tidigare i dag, är nöjd med uppslutningen. Han förklarar varför han tycker att det är precis lika viktig för den som har jobb som för den som är arbetslös att delta i kväll.

– Den som är arbetslös kommer att tvingas sälja sig billigt. Då måste vi sänka våra löner till slut. Som jag ser det är a-kassan en försäkring, inte ett bidrag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.