Industriarbetarnas tidning

Förslag om längre visstidsanställningar

29 december, 2006

Skrivet av ELISABET HOFF

Det är bäddat för ny kritik mot regeringen från fackligt håll i januari. Anledningen är den förlängning av tiden för visstidsanställningar som är aviserad till halvårsskiftet.

Om en månad, 29 januari, är LO, TCO och Saco inbjudna till en hearing hos arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Ämnet är de förändringar i lagen om anställningskydd, Las, som regeringen föreslagit och som nu är ute på snabbremiss.

Bland annat vill den nya regeringen att en person ska kunna ha en tillfällig anställning i sammanlagt två år, istället för 14 månader, inom en femårsperiod innan anställningen övergår i en fast tjänst (tillsvidareanställning).

– Det som händer i vår bransch är att efter neddragningar återbesätter arbetsgivaren tjänsterna med visstidsanställningar. Det är klart att det är bättre för våra medlemmar med en tidigare gräns, har Mikael Jansson, förhandlingsombudsman på Pappers, tidigare sagt till Dagens Arbete.

På TCO:s hemsida riktar chefsjuristen Ingemar Hamskär också kritik mot lagändringen som enligt honom ökar otryggheten i arbetslivet.

För mindre än ett år sedan klubbade riksdagen igenom ett förslag från den dåvarande socialdemokratiska regeringen som gick ut på att rensa upp i floran av olika visstidsanställningar. Istället skulle det införas en så kallad fri visstidsanställning med en maxtid på 14 månader inom fem år.

Men redan i budgetpropositionen lanserade den nya regeringen nya förslag om ändringar i Las och strax före jul kom ett utkast till lagändring.

Till hearingen är LO, TCO, Saco inbjudna tillsammans med alla organisationer, verk och myndigheter som har med arbetsmarknaden att göra.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen