Industriarbetarnas tidning

Gruv­arbetare känner sig svikna

15 december, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Gruvarbetarna är förbannade. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin har inte svarat på ett brev som skickades för en månad sedan.
– Reinfeldt svarade samma dag när vi ville träffa honom, säger Harry Rantakyrö (bilden), fackordförande i LKAB:s kirunagruva.

Det mullrar i Kirunas gruva. Gruvarbetarnas riksförening skickade ett brev till Wanja Lundby-Wedin för över en månad sedan. Hittills har ingen reaktion kommit från LO-borgen på Norra bantorget i Stockholm. Enligt gruvarbetarna har brevet skickats med vanlig postgång och som e-post.

Brevet handlade om varför LO inte stöder kravet på politisk strejk som ett vapen i den fackliga kampen. Flera IF Metallavdelningar och klubbar har under hösten ställt krav på politisk strejk.

Gruvarbetarna berättar att de inte hade några problem att få kontakt med statsminister Fredrik Reinfeldt när de ville träffa honom. Några timmar efter sin förfrågan fick gruvarbetarna svar. I början av december fick de träffa statsministern när han besökte Kiruna.

– Det är märkligt att vår egen ordförande inte ens svarar. Hade medlemmarna i gruvan skickat ett brev till oss och vi struntat i att svara hade vi inte suttit kvar länge. Det känns som att LO tappat sin verklighetsförankring, säger Harry Rantakyrö.

När Dagens Arbete kontaktar LO:s presstjänst visar det sig att Wanja Lundby-Wedins svar på brevet skickades sent i går eftermiddag. Hon skriver att LO inte tycker det finns ett brett stöd bland medlemmarna för en politisk aktion. Vidare skriver hon att politisk strejk är ett vapen som ska användas med försiktighet och i yttersta nödfall.

– Jag har inte sett något svar ännu. Jag har varit ute och rest. Egentligen hade jag velat träffa henne och framföra våra åsikter, säger Harry Rantakyrö.

FOTO: JENS OLOF LASTHEIN

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.