Industriarbetarnas tidning

IF Metall stämmer Pininfarina

15 december, 2006

Skrivet av

Pininfarina i Uddevalla bryter mot en överenskommelse med facket som begränsar inhyrning av personal. Förhandlingar har inte gett något resultat, därför tar IF Metall frågan vidare till Arbetsdomstolen.

Under hela 2006 pågår inkörningsperioden av nya Volvo C70 på Pininfarina, före detta Volvo Cars, i Uddevalla. Företaget och den lokala IF Metallklubben har sedan 2005 ett avtal som säger att högst 100 personer får hyras in under inkörningsperioden.

I månadsskiftet februari-mars justerades antalet inhyrda tillfälligt till 170 personer, eftersom arbetsbördan blev för stor och riskerade att gå ut över den ordinarie personalen. Den tillfälliga höjningen gällde fram till juli.

Företaget har, enligt IF Metall, konstant hyrt in runt 200 personer. IF Metalls klubb på Pininfarina anser att företaget ska visstidsanställa den personal som behövs utöver avtalet. Företaget och klubben har inte lyckats komma överens. Inte heller de centrala förhandlingarna mellan IF Metall och Teknikföretagen har lett till någon lösning.

IF Metall väljer nu att låta LO-TCO Rättsskydd ta ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

– Företaget måste stå upp för vad det har gjort. De kan inte bara bryta ett fackligt avtal, säger Göran Nilsson på IF Metalls förhandlingsavdelning.

Teknikföretagens förhandlare Hans Lindberg tycker att facket agerar stelbent i frågan och att avtal av den här typen är otympliga.

– Behovet av arbetskraft växlar så snabbt. Facket gick med på en höjning tidigare, men sedan var det plötsligt stopp. Det går inte att hantera sådana här avtal.

Dagens Arbete har sökt Pininfarina, men de vill inte kommentera ärendet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.