Industriarbetarnas tidning

Jobbkamrater viktiga i kamp mot hiv

1 december, 2006

Skrivet av

I dag uppmärksammas FN:s internationella aidsdag med debatter, konserter och fackeltåg. IF Metall deltar för att berätta om sitt arbete mot hiv i södra Afrika.

På många håll i Sverige anordnas i dag konserter, fackeltåg och minneshögtider för de som drabbats av hiv och aids. Sedan 1988 är den 1 december FN:s internationella aidsdag.

I eftermiddag anordnar Röda Korsets Noaks Ark flera föreläsningar i Stockholm. Mats Svensson från IF Metalls internationella enhet deltar för att berätta om förbundets samarbete med fackförbund och företag i södra Afrika. Samarbetet går ut på att öka kunskapen och medvetenheten om hiv och aids. Ett av målen är att få de anställda att testa sig. Arbetet görs gemensamt med de anställda, de lokala facken och företagen. Det är en förutsättning för att det ska fungera, säger Mats Svensson.

– Trovärdigheten blir större om de anställda själva är med i arbetet. Om arbetskamraterna säger att man borde testa sig är chansen större att det sker, än om företagets ledning kommer med förslaget.

Liknande projekt genomförs av de flesta globala fackliga organisationer, bland annat ITUC där LO, TCO och Saco är medlemmar.

Enligt FN lever 39,5 miljoner människor med hiv i dag. De allra flesta, omkring 25 miljoner, finns i Afrika söder om Sahara.

Läs mer om IF Metalls arbete i södra Afrika på IF Metalls hemsida.

Läs också reportaget ”Geddes lever med aids” i Dagens Arbetes oktobernummer (nr 10 2006), sidorna 44-48. Reportern reste till Sydafrika, ett av världens hårdast drabbade länder, och träffade Geddes Nala som lever med aids.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen