Industriarbetarnas tidning

Knivkast skäl nog för uppsägning

22 december, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Arbetsdomstolen har beslutat att det fanns grund för uppsägning av den man som förra året kastade en morakniv efter sin arbetskamrat. IF Metall, som ansåg att uppsägning var ett för hårt straff, förlorade därmed målet.

Det var förra sommaren som en anställd på ett företag i södra Sverige kastade en morakniv efter sin arbetskamrat, efter att arbetskamraten kastat vatten ur en mugg på honom.

Efter händelsen blev mannen uppsagd med motiveringen att ”knivkastning efter en arbetskamrat under arbetstid är inget vi i företaget kan tolerera”.

Men Metall (nuvarande IF Metall) ansåg att uppsägning var ett alldeles för hårt straff, och stämde företaget inför Arbetsdomstolen för brott mot lagen om anställningsskydd. Facket ville även att företaget skulle betala ett skadestånd på 100 000 kronor till mannen.

Arbetsgivaren svarade med att kräva ett förhandsbesked från AD att uppsägningen var giltig, men AD sa nej. Mannen har därför kunnat arbeta kvar på företaget under utredningen.

I veckan kom slutligen domen i AD, och där fick arbetsgivaren rätt.

Tvisten gällde alltså huruvida företaget hade rätt att säga upp mannen. Att han kastat kniven var båda parter överens om. Enligt den uppsagda mannen slängde hans kollega vatten i ansiktet på honom och sprang sedan skrattande därifrån.

Mannen ska då reflexmässigt ha slängt den morakniv han hade i handen efter sin arbetskamrat. IF Metall påpekade även att risken för personskada i samband med kastet var mycket liten.

Arbetsgivaren pekade dock på att det gått lång tid mellan ”vattenattacken” och knivkastet. Därför kan det inte ha handlat om en ren reflexreaktion.

Mannen, som alltså jobbat kvar under tiden utredningen har pågått, blir nu av med sitt jobb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.