Industriarbetarnas tidning

LKAB testar alkolås i gruvan

11 december, 2006

Skrivet av

Under hösten har LKAB infört slumpmässiga drogtester av både anställd personal och entreprenörer. Nu vill IF Metallklubben gå vidare och testa om alkolås kan fungera på fordon under jord.

LKAB:s personal hanterar både sprängämnen och tunga fordon. IF Metalls klubbordförande Tomas Nilsson, ser att de slumpmässiga drogtesterna som företaget har infört skapar en trygghet hos de anställda. Risken att råka illa ut minskar.

– Droganvändandet i malmfältskommunerna har ökat och LKAB är en spegelbild av samhället, säger Tomas Nilsson.

Drogtesterna skulle kunna hitta ett dolt missbruk som inte kommer fram genom det förebyggande arbetet, menar han. Hittills har reaktionerna från medarbetarna varit positiva.

Nu vill Tomas Nilsson och huvudskyddsombudet under jord, Sune Stålnacke, gå vidare och införa alkolås i LKAB:s samtliga fordon.

– Det ger en trygghet att veta att om du sätter dig i ett fordon och kan starta det så får du köra. Det är bättre att få reda på att du inte kan köra innan en olycka händer, än efter, säger Tomas Nilsson.

Trafikgruppen på LKAB, med representanter från personal och arbetsgivare, har beslutat att alkolås nu ska testas på några fordon inne i gruvan. Det är viktigt att alkolåsen är tillförlitliga och att funktionen inte påverkas på något sätt av miljön i gruvan.

Mats Pettersson är personaldirektör på LKAB och ordförande i arbetsmiljökommittén. Han ser positivt på försöket med alkolås, även om det inte är en åtgärd som företaget har valt att prioritera hittills.

Enligt Mats Pettersson är inte alkohol- eller drogmissbruk någon direkt orsak till olyckor på LKAB. Men dåliga alkoholvanor påverkar uppmärksamheten, och skulle indirekt kunna ligga bakom olyckor.

De slumpmässiga drogtesterna och alkolåsen är bara ett komplement till den drogpolicy som företaget redan arbetar med. Förebyggande åtgärder, information samt en handlingsplan för de som har alkohol- eller drogproblem är viktigast, säger Tomas Nilsson.

– Tanken är att den anställde ska vara kvar i företaget, det är missbruket som ska bort.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.