Industriarbetarnas tidning

LO hoppas på nya pensionsförhandlingar

22 december, 2006

Skrivet av

LO har lämnat förslag till Svenskt Näringsliv på hur ett förbättrat pensionsavtal ska finansieras. Nu hoppas LO att Svenskt Näringsliv ska återvända till förhandlingarna.

I november avbröt Svenskt Näringsliv förhandlingarna om ett bättre pensionsavtal för LO:s privatanställda medlemmar. Ett pensionsavtal som är lika bra som tjänstemännens kostar att genomföra och måste finansieras på något sätt. LO:s lönekrav på 3,9 procent tog inte hänsyn till det, menade Jan-Peter Duker, vice vd och förhandlingschef på Svenskt Näringsliv.

I tisdags lämnade LO förslag till Svenskt Näringsliv på hur de höjda pensionspremierna skulle kunna finansieras. Ett förslag är att åldern för när pensionspremien börjar betalas in höjs från nuvarande 21 års ålder till 25 år, vilket gäller i tjänstemännens nya avtal.

Ett annat förslag är att höjningen av pensionspremien sker stegvis över flera års tid. Någon sänkning av lönekravet på 3,9 procent är inte aktuellt.

– Nej, där backar vi inte. Förbunden har kommit överens om den nivån och då kan vi inte ändra den. Tjänstemännen har länge haft högre pensionskostnader och aldrig räknat av något från löneökningarna, så varför ska vi göra det, säger Per Bardh, chef på LO:s enhet för löner och välfärd.

Ett nytt pensionsavtal, som ser likadant ut som tjänstemännens nya avtal, är ett av LO:s krav i avtalsrörelsen. LO hoppas att tisdagens förslag ska leda till att förhandlingarna med Svenskt Näringsliv kan börja igen. LO väntar svar från Svenskt Näringsliv i dag den 22 december eller under nästa vecka. Per Bardh tror att Svenskt Näringsliv är pressade att hitta en lösning.

– Det här är en av frågorna som förbunden har bundit sig starkt till. Det blir inga nya avtal om inte pensionsfrågan är löst, säger Per Bardh.

Dagens Arbete har talat med Svenskt Näringslivs vd Jan-Peter Duker, men han vill inte lämna några kommentarer om förslagen eller om de kan leda till nya förhandlingar.

Fakta om pensionsavtalen

• Avtalspensionen för LO:s privatanställda medlemmar innebär att arbetsgivaren betalar in en pensionspremie för den anställde, som motsvarar 3,5 procent av lönen.

• I våras kom Svenskt Näringsliv och PTK överens om ett nytt pensionsavtal för privatanställda tjänstemän. Premien som arbetsgivaren betalar in motsvarar 4,5 procent av lönen upp till ett tak på 7,5 basbelopp (27 800 kronor). På lönen över taket är premien 30 procent.

• LO har gjort beräkningar som visar att en 30-årig arbetare med en lön på 18 000 kronor får drygt 1 000 kronor mindre i pension per månad jämfört med en tjänsteman med samma lön.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.