Industriarbetarnas tidning

LO utreder inkomst­försäkring

19 december, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

LO har beslutat att undersöka möjligheten att införa en inkomstförsäkring för de medlemmar som slår i taket, när a-kassan förändras nästa år.

– Vi hoppas naturligtvis att a-kassan kan återställas efter nästa val, men under tiden skulle en inkomstförsäkring kunna vara vårt sätt att slå vakt om den svenska välfärden, säger Leif Håkansson, som är LO:s tredje vice ordförande.

Nästa års förändringar av a-kassan innebär att över hälften av de svenska löntagarna inte kommer att kunna få ut 80 procent av sin tidigare lön om de blir arbetslösa. Anledningen är att de då skulle slå i taket för ersättningen, som nästa år blir 18 700 kronor.

Detta är anledningen till att LO:s arbetsutskott i går tog beslutet att se över möjligheten att införa en inkomstförsäkring för sina medlemmar.

Den planerade försäkringen skulle rikta sig till dem som slår i taket i a-kassan, så att även de kan få ut 80 procent av den tidigare inkomsten. Liknande försäkringar har tidigare funnits inom TCO och SACO, men aldrig inom LO-kollektivet.

– Vi vet ännu inte hur en sådan försäkring skulle kunna se ut, men det är väl rimligt att tänka att det kan bli olika avgifter beroende på vilket förbund man är med i, eftersom avgifterna är så pass olika, säger Leif Håkansson.

Inom många av LO-förbunden har utredningar påbörjats om en liknande försäkring. Grafikerna har exempelvis redan varit i kontakt med Folksam.

– Vi jobbar med att få fram så bra underlag som möjligt, men givetvis är det bra att LO tagit sitt beslut. För ju fler som tecknar en sån här försäkring, ju billigare blir det för medlemmarna, säger förbundets kanslichef Michael Nyqvist.

Vad en inkomstförsäkring skulle kunna kosta vet Michael Nyqvist ännu inte. Men han säger att en summa på 20-25 kronor i månaden vore rimligt.

Håkan Arnelid, ekonomichef på IF Metall, tycker det är bra att LO gör en samlad utredning, i stället för att alla förbund för sig tar kontakt med försäkringsbolag.

– Inom IF Metall har vi lyft frågan inom LO och vi tycker det är rimligt att dom håller ihop det här, säger han.

Robert Lundberg, förbundskassör på Pappers, är inne på samma spår som Håkan Arnelid.

– Jag tror en inkomstförsäkring är den bästa strategin för våra medlemmar, då många av dem kommer att slå i taket. Vi har hört oss för med ett försäkringsbolag, men det är bra att LO tar ett sammanhållet grepp i den här frågan, säger han.

När LO:s utredning blir klar är ännu oklart, men enligt Leif Håkansson har startskottet nu gått och han hoppas att den ska vara färdig ”så snart som möjligt”.

– Försämringarna av a-kassan gör att folk kommer bli mindre förändringsbenägna på arbetsmarknaden. Det är dåligt för tillväxten i ekonomin, och en inkomstförsäkring skulle kunna vara vårt sätt att motverka detta, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?