Industriarbetarnas tidning

Löfven bland de mäktigaste

27 december, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

IF Metalls ordförande Stefan Löfven är Sveriges 30:e mäktigaste person. Det tycker den jury som i Aftonbladet har utsett Sveriges hundra mäktigaste personer.

För andra året i rad har Aftonbladet låtit en jury på 48 personer utse Sveriges 100 mäktigaste. Juryn består av personer som arbetar inom vitt skilda områden som politik, medier, kultur och näringsliv.

Att var mäktig har tidningen definierat som att ha förmågan att kunna påverka bland annat samhällsdebatten, folks ekonomi och dagordningen vid fikaborden.

Toppar listan gör statsminister Fredrik Reinfeldt, som i år tar över tronen från Göran Persson, som halkat ned till en åttonde plats. På andraplats hamnar finansminister Anders Borg och näringsminister Maud Olofsson tar tredjeplatsen.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven, som i höst synts mycket i medierna inför den stundande avtalsrörelsen, är i år nykomling på listan på 30:e plats. Han hamnar därmed högre än exempelvis Lars Leijonborg och Pär Nuder.

Han är dock inte den inom facket som placerats högst på listan. Det är i stället LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som av juryn anses vara Sveriges fjärde mäktigaste person.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.