Industriarbetarnas tidning

Löfven vill ha bättre omställningsavtal

21 december, 2006

Skrivet av

I dag klockan tio överlämnade IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven avtalskraven till motparten Teknikföretagen.
– Det finns en stor uppslutning kring satsningen på lägstlönerna. Den frågan är oerhört viktig för förbundets medlemmar, säger han.

Minst 1 400 kronor i månaden vill IF Metall att de lägst avlönades löner ska höjas med varje månad. Potten på varje företag ska uppgå till 3,9 procent eller lägst 840 kronor. Den garanterade höjningen för alla ska vara minst 525 kronor till alla. Det är i korthet förbundets lönekrav.

Men förutsättningen att det ska bli ett avtal är att pensionsfrågan är löst.

– Det är självklart att det ska råda lika villkor för arbetare och tjänstemän. Vi lever faktiskt i år 2006.

Avtalskraven tar sin utgångspunkt i det tryck som globaliseringen och den ökade konkurrensen sätter på svensk industri. Bland annat vill facket ha ett bättre omställningsavtal än det nuvarande mellan LO och Svenskt Näringsliv. Stefan Löfven:

– Omställningsavtalet är bra för en första kartläggning och analys för den enskilde. Men 19 000 kronor är bara 19 000 kronor, inte mer. Vi tror att det behövs mer för att kunna ge ekonomiskt stöd för exempelvis mer utbildning.

Hur mycket mer pengar vill ni ha?

– Det återkommer vi till senare, i preciseringarna.

IF Metall tar sikte på ett ettårigt avtal med lönehöjningar, i synnerhet för de lägst avlönade. Varför inga krav på kortare arbetstid?

– Kraven finns i alla fall inte på Teknikavtalets område. Vi har formulerat kravet utifrån resultaten på alla de dialogträffar vi hade i början av hösten. Där framkom att det fanns en bred uppslutning bakom kravet på höjda lägstalöner som det mest prioriterade.

När det gäller arbetstider kräver ni att ”regleringen av nationaldagen ska utformas på ett sådant sätt som är neutralt i förhållande till arbetstidens längd jämfört med förhållandena innan nationaldagen infördes”. Kompensation för längre arbetstid alltså?

– Just det. Det rör sig om två timmar per år.

Ni vill att den anställde ska ges ökat inflytande över skyldigheten att arbeta övertid. Är det kommentarerna till Teknikavtalet som ställt till det?

– Vi har några fall där arbetsgivarna missbrukat formuleringarna i kommentaren. Vi tycker inte att kommentarerna bör ge upphov till några konstigheter. Men det finns fall när anställda tvingats jobba över när de skulle gå på begravning, så ska det inte behöva vara. Vi vill strama upp det här.

Facken vill träffa avtal som underlättar för invandrarna att få jobb i industrin. Ska de kvoteras in?

– Nej, det tror jag inte på. Däremot bör de få bättre möjligheter att visa sina kvalifikationer, att visa vad de går för. Vi har alltför många kunniga, duktiga och välutbildade invandrare som kör taxi i det här landet. All erfarenhet visar att om parterna, fack och arbetsgivare, kommer överens om något, då händer det saker.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.