Industriarbetarnas tidning

Miljöåklagare tar över arbetsmiljömål

18 december, 2006

Från 1 januari 2007 ska landets miljöåklagare ta hand om arbetsmiljöärendena.
– Det kommer att öka snabbheten i hanteringen, säger överåklagare Sven-Erik Alhem (bilden) i Malmö.

Hittills har många, men inte alla, av landets 20 miljöåklagare även haft ansvar för arbetsmiljöärendena. Från årsskiftet blir det alltså så över hela landet. Det är en följd av den förändring som sedan förra året börjat genomföras av hela åklagarorganisationen, och som bland annat syftar till ökad enhetlighet i handläggningen.

– Miljö- och arbetsmiljömålen ligger under mitt revir för hela landet, säger överåklagare Sven-Erik Alhem i Malmö. Där finns Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum för bland annat hanteringen av just miljö- och arbetsmiljöbrott.

– Det är viktigt att man har ett begränsat antal åklagare som specialiserar sig och dessa åklagare skall ägna sig fullt ut åt miljö- och arbetsmiljöbrott. Det blir en mer frekvent hantering på färre händer vilket gynnar snabbheten.

Miljö- och arbetsmiljö har bland annat det gemensamt att det handlar om underlåtenhetssynder. Det betyder att något händer därför att man inte varit tillräckligt aktsam, inte gjort riskbedömning, inte sett att det saknas skydd, inte genomfört tillräckliga kontroller.

– Annars handlar ju brott om aktiva handlingar. Någon kör för fort, kör berusad, mördar eller stjäl, konstaterar Sven-Erik Alhem.

Han pekar också på de nya möjligheter som den skärpta lagstiftningen om företagsbot ger.

LO har länge krävt att arbetsmiljöbrotten ska uppmärksammas mer. Ulla Lundqvist, LO:s andre vice ordförande, ansvarar för arbetsmiljöfrågorna och är positiv till förändringen:

– Det låter bra med den nya organisationen, jag tror att kompetensen kommer att öka bland åklagarna genom detta. Det är också bra att försöka få en likartad bedömning över hela landet.

Samtidigt önskar Ulla Lindqvist fler förbättringar:

– Det behöver utvecklas på polissidan också. Man skulle till exempel behöva få in arbetsmiljökunskap i sin grundutbildning.

Även Sven-Erik Alhem hoppas på utveckling hos polisen, även om han uttrycker detta mer diplomatiskt:

– Det pågår mycket intressant och bra arbete i dessa frågor inom polisen. Jag hoppas att de goda exempel som finns sprider sig dit där man inte är lika framgångsrika.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen