Industriarbetarnas tidning

Ny gruva ger nya jobb

28 december, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

En ny zinkgruva ska öppnas i Norsjö. Det betyder nya jobb i regionen:
– Ja, än så länge klarar sig en gruva inte utan mänsklig arbetskraft, säger Tomas Lundmark, ombudsman på IF Metall i norra Västerbotten.

Gruvnäringen går för fullt nu, efterfrågan på alla möjliga metaller är stor. Nya tekniska metoder har gjort att malm som förr inte ansågs brytvärd nu kan utnyttjas.

I Norsjö har gruvbolaget NAN (North Atlantic Natural Resources) fått koncession för att bryta 1,5 miljoner ton malm i en underjordsgruva i Norrliden. Malmen innehåller förutom zink också silver, guld, koppar och bly.

Den nya gruvan kommer sannolikt igång om några år. Först måste miljödomstolen säga sitt.

– Det blir ett bra tillskott, vi behöver all malm som finns att få, säger Bosse Karlsson, som har hand om gruvfrågor i IF Metall-avdelningen.

– Troligen kommer malmen från den nya gruvan att skickas till anrikningen i Boliden, men det innebär nog inte flera jobb där.

I den lilla kommunen Norsjö med 4 400 invånare jublar man över beskedet om den nya gruvan:

– Det betyder ofantligt mycket i en kommun som vår, säger kommunalrådet Mikael Lindfors till TT.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.