Industriarbetarnas tidning

Nytt storförbund kan bildas 2008

18 december, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Grafikernas ordförande Jan Österlind (bilden) hoppas att förbundet tillsammans med Pappers och Skogs- och Träfacket ska kunna bilda ett nytt storförbund, med uppemot 100 000 medlemmar, kanske så tidigt som sommaren 2008.

Diskussioner om ett nytt storförbund, där Grafikerna, Pappers och Skogs- och Träfacket skulle ingå har förts länge och utredningar pågår redan där alla tre facken är inblandade.

Det nya förbundet skulle få uppemot 100 000 medlemmar, och bör enligt Grafikernas ordförande Jan Österlind, vila på tre ben, så varken Grafikernas eller de andra förbundens identitet försvinner. Det berättar han när Dagens Arbete träffar honom på förbundets huvudkontor i Stockholm.

Jan Österlind, måste Grafikerna gå ihop med andra fackförbund för att överleva?
– Visst tappar vi medlemmar, men nej, det är inte av den anledningen vi utreder möjligheten till ett nytt storförbund. Vad det handlar om är hur vi som mindre förbund ska kunna stärka våra medlemmars inflytande i samhället. Detsamma tror jag gäller för Pappers och Skogs- och Träfacket.

Hur ska ni, som Sveriges äldsta fackförbund, kunna värna om er identitet i ett nytt förbund?
– Det är en viktig fråga, som behöver utredas ordentligt och inte slarvas bort. Vi har idéer om att bevara alla tre förbundens identitet, och då måste det nya förbundet vila på tre ben, så att våra medlemmar kan känna igen sig i det nya förbundet.

Skogs- och Trä är större än Pappers och Grafikerna tillsammans. Finns det inte en risk att ni försvinner i mängden?
– Nej, jag tror inte det. Vi är en fjärdedel av medlemmarna, och jämför man med om vi skulle gått ihop med ett förbund med flera hundra tusen medlemmar, så tror jag att detta är att föredra. Vi kommer absolut att kunna bevara den grafiska identiteten. Ett exempel på den är våra kollektivavtal, där vi alltid har haft stort inflytande lokalt.

Hur ska ni kunna matcha varandra rent organisationsmässigt? Förbunden ser ju olika ut och Pappers har ju exempelvis en avdelning på varje arbetsplats.
– Vi har gjort en förstudie om det, där folk från respektive förbundsledning varit med. Den visade att en matchning är möjlig men än så länge vill jag inte gå in på detaljer.

Hur väl passar egentligen förbunden ihop?
– Vi passar bra ihop, förbunden kompletterar varandra bra geografiskt. Där den ena är stark är den andra kanske lite svagare, och gemensamt täcker vi upp Sverige på ett bra sätt. Exempelvis är ju Skogs- och Trä starka i norr, samtidigt som de inte har några arbetsplatser i Stockholm som vi har. Sen har förbunden ett par gemensamma stora koncerner som arbetsgivare, exempelvis Kappa och SCA.

Är det självklart att Skogs- och Trä tar ordförandeplatsen?
– Det där har vi inte diskuterat än, men vem som än blir ordförande kommer få ett väldigt spännande jobb. Själv går jag i pension när min mandatperiod går ut i höst.

Vad skulle bildandet av ett nytt förbund innebära för den enskilde medlemmen?
– Utgångspunkten måste vara medlemsperspektivet och det är den lokala förankringen som avgör förbundets styrka. Där kommer vi bli starkare, men det kommer vi även att bli centralt med gemensamma resurser. Medlemmen kommer även att märka att vi blir synligare och effektivare.

Ser du några nackdelar med att bilda ett nytt storförbund?
– Nej, egentligen inte. Vi har diskuterat det här med många medlemmar ute på arbetsplatserna och det känns som att beslutet att undersöka bildandet av ett nytt förbund är väl förankrat.

När skulle ett nytt förbund kunna bildas?
– Saken ska nu utredas. Tanken är att principerna för ett nytt förbund ska vara klara redan i april. Detaljerna får vi ta senare. Vi ajournerat vår kongress till den 22–23 september i höst, och jag hoppas att det ska finnas ett principförslag att ta ställning om då. Vi jobbar med hypotesen att det nya förbundet ska bildas tidigast sommaren 2008 om det är möjligt.

Din mandatperiod går ut i höst och du går i pension. Vad vill du lämna efter dig när du slutar?
– Jag tror att ett nytt förbund är en bra väg att gå. Vi kommer att stå inför stora utmaningar i framtiden, då tror jag att vi ska rusta oss och möta dessa utmaningar tillsammans. När jag avgår skulle jag gärna se att en grundplatta för ett nytt förbund har lagts. Det skulle kännas väldigt bra.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.