Industriarbetarnas tidning

Rätt till delpension för alla gruv­arbetare

21 december, 2006

Skrivet av

Kraftigt höjda minimilöner för stålarbetarna och rätt till delpension för alla gruvarbetarna som fyllt 60. Det krävde IF Metall i dag när de lämnade över kraven för stålindustrin och gruvorna.

Lägsta lönen i grupp 3 (vuxna arbetare över 18 år) ska höjas till 80 procent av medellönen i branschen. Detta enligt det avtalskrav som IF Metall i dag lämnade över till arbetsgivarorganisationen Stål- och Metallförbundet.

I övrigt liknar kraven för stålindustrin de krav som IF Metall tidigare lämnade över för verkstadsindustrin. Potten ska uppgå till 3,9 procent, lägst 840 kronor i månaden. Om inte de lokala parterna kommer överens om pottens fördelning ska pengarna fördelas lika för alla. Den ordningen gäller redan i stålindustrin.

Lägsta semesterlön vill förbundet höja med en hundralapp till 1 200 kronor per dag.

Delpensionen ska omfatta alla som fyllt 60 år vid de företag som träffat överenskommelse om delpension.

Föräldralediga ska vara med vid lönerevisionen och ha rätt till samma löneutveckling som andra anställda liknande arbetsuppgifter.

IF Metall kräver ingen fortsatt arbetstidsförkortning inom stålindustrin men kompensation för de två timmar längre arbetstid som nationaldagen förde med sig.

Förbundet vill också ha ett avtal som innebär att invandrare får det lättare att ta sin in på arbetsmarknaden. Alla trakasserier och all främlingsfientlighet ska bekämpas. Facket trycker också hårt på behovet av svenskundervisning.

Tillgång till bra företagshälsovård för alla, omställningsstöd åt långtidssjuka och åtgärder för ökad jämställdhet mellan könen är andra krav som facket driver. Dessutom vill förbundet slopa regeln att omplaceringstillägg inte betalats ut till den som jobbat mindre än två år vid företaget.

Även gruvindustrins arbetsgivare fick ta emot de fackliga kraven under torsdagen. Gruvkraven liknar kraven som riktades till stålindustrin. Men det finns några undantag.

IF Metall vill ha avtal om rätt till delpension för alla gruvarbetare som fyllt 60 år. Om ingen sådan överenskommelse träffas ska endera parten ha rätt att säga upp avtalet.

Förbundet vill också att gruvarbetarna ska ha rätt till sex månaders tjänstledighet för att prova på nytt arbete.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.