Industriarbetarnas tidning

Sämre a-kassa kan stärka facket

6 december, 2006

Skrivet av ELISABET HOFF

Magnus Bergkvist, klubbordförande på Nolato Sunne, är en av deltagarna på IF Metalls extrakongress nästa vecka. Han är inte orolig för framtiden.
– Ger man medlemmarna valuta för avgiften stannar de, säger han.

På Nolato Sunne jobbar hundra personer på golvet. Alla är medlemmar i IF Metall och ingen har hittills annonserat att de tänker gå ur. Däremot är de allmänt förgrymmade över regeringens a-kassepolitik, enligt klubbordföranden Magnus Bergkvist.
– Visst finns det en risk för att folk lämnar facket nästa år, men det är inte alls säkert.

– Men när det blåser snålt blir facket viktigare för folk. Det kan öka engagemanget också, på vissa håll i alla fall. Då måste vi visa att vi finns där och lever upp till det.

Det viktigaste tycker han är att erbjuda ett fackligt medlemskap som är värt avgiften.

En av frågorna som ska ventileras på kongressen är en åtskillnad mellan det fackliga medlemskapet och a-kassan, som kan bli följden om till exempel regeringen bestämmer sig för att införa en obligatorisk a-kassa.

Förbundsstyrelsens förslag till kongressen är att den ska ge samma styrelse mandat att ändra i stadgarna i den frågan. I dag är ett krav för att bli medlem i IF Metall att man också är medlem i a-kassan.

– Vi måste ta en funderare om det, säger Magnus Bergkvist.

– I Danmark är det dyrt att vara med i a-kassan. Många väljer bara facket där, eftersom det är facket som förhandlar. Och visst är det viktigare att folk är med i facket än i a-kassan.

Magnus Bergqvist anser att facket måste följa med i tiden, oavsett om man gillar det eller inte.

– Facket ska vara ett verktyg för medlemmarna. Förändras medlemmarnas verklighet måste facket rätta sig efter det. Annars hamnar man på hal is.

Bert Pedersen, klubbordförande för 95 arbetare på Nynäs Petroleum i Nynäshamn, ska också till kongressen, som ombud. Han har fått kongresshandlingarna men inte hunnit läsa igenom dem. Därför är han lite försiktig i sina uttalanden.

Men rent principiellt tycker även han att alla möjligheter måste diskuteras, oavsett hur till exempel kopplingen mellan fack och a-kassa sett ut historiskt.

– Nya kockar, nya slevar. Tiderna förändras och man måste anpassa sig även till sånt man inte gillar.

Ett av förslagen till kongressen gäller en rabatterad medlemsavgift under den första tiden som ny medlem i IF Metall. På Nynäs har klubben vissa svårigheter att få in unga nyanställda. Bert Pedersen tror att det möjligen kan bli lättare med en rabatt.

– Men vad händer när dom ska betala full avgift? undrar han också.

– Avgiften är alltid orsaken till varför de inte vill vara med. Flera här kommer upp i taket på 500 kronor.

Dessbättre har ingen hittills pratat om att gå ur. Bert Pedersen tror att de verkligen förstår skillnaden på fackets avgift och regeringens beslut om a-kasseavgiften.

– Det är snarare tvärtom. Intresset har blivit större under hösten. Det pratas mer om fackliga och politiska frågor nu. Och det är bra.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.