Industriarbetarnas tidning

Sänkning av a-kassa dröjer till mars

13 december, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Sänkningen av ersättningsnivåerna i a-kassan skjuts upp från årsskiftet till den 5 mars. Det är en av flera förändringar som riksdagens arbetsmarknadsutskott beslutat att göra av regeringens förslag om förändrad a-kassa.

– Beskedet är ett plus för oss. Det är skönt att vi får mer tid att sätta oss in i det nya regelverket. Samtidigt får SO (Arbetslöshetskassornas samorganisation) mer tid att ordentligt förändra vårt datasystem, säger Inger Good-Heinefalk som är kassaföreståndare på Pappers a-kassa.

Turerna kring förändringarna av a-kassan har varit många. I regeringens förslag föreslås en sänkning av ersättningsnivåerna. Tanken var att de nya reglerna skulle börja gälla från och med årsskiftet, vilket har upprört både a-kassorna och Försäkringskassan. Enligt dem kom förändringen för fort, och de skulle bli svårt att hinna ställa om verksamheten.

Men nu har riksdagens arbetsmarknadsutskott beslutat att ändra regeringens förslag på flera punkter. För det första så föreslår utskottet att sänkningen av ersättningsnivåerna skjuts fram från årsskiftet till måndagen den 5 mars.

Moderaternas Catharina Elmsäter-Svärd, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, säger i en kommentar till TT att detta görs främst av administrativa skäl, så att a-kassorna och Försäkringskassan ska hinna hantera förändringen. Förändringen innebär också en kortvarig positiv effekt för de arbetslösa som skulle ha fått mindre pengar redan från och med den 1 januari.

– Det blir en positiv bieffekt för dem, men vårt huvudsakliga argument är administrativt, säger Catharina Elmsäter-Svärd till TT.

Utskottet föreslår också en speciell regel för arbetslösa som tar ett tillfälligt jobb med lägre lön än vad personen hade före arbetslösheten. Personen ska då inte tvingas gå ner till 65 procent av den lägre lönen. Det tidigare jobbets lön ska fortsätta att gälla som grund för a-kasseersättningen.

Den 20 december tar riksdagen beslut om arbetsmarknadsutskottets förslag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.