Industriarbetarnas tidning

Sif:s tvekan väcker reaktioner

5 december, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Sif:s beslut att skjuta upp sitt ställningstagande till Facken inom industrins gemensamma avtalsplattform väcker reaktioner inom de övriga förbunden. Klubbordföranden inom IF Metall visar förståelse, medan fackliga företrädare inom Pappers anser att Sif agerar bromskloss.

Avsikten var att Sif:s förbundsstyrelse i går skulle ta ställning till Facken inom industrins gemensamma plattform inför vårens avtalsrörelse. Men i stället kom beskedet att beslutet dröjer tills nästa vecka.

Anledningen är den starka interna kritiken inom förbundet, som framför allt handlat om missnöje med lönekraven, som anses vara allt för låga. Bland annat så har Sif:s kemi-, trä- och teknikdelegationer uttryckt missnöje, då de anser att företagens höga vinster motiverar ett högre lönekrav.

En rundringning till några klubb-/avdelningsordföranden inom IF Metall och Pappers, som ingår i Facken inom industrin, visar att reaktionerna från de båda förbunden skiljer sig åt.

Christian Mattson är IF Metalls klubbordförande på Preemraff i Lysekil. Han tycker att hans eget förbund borde gjort precis som Sif.

– Jag har full förståelse för beslutet. Här i Lysekil har vi genererat en avkastning på 35–40 procent de senaste åren, men samtidigt varit väldigt återhållsamma i våra krav. IF Metall och Facken inom industrin borde ha krävt mer, säger han.

Krister Bergenhus, klubbordförande på Astra Tech i Mölndal, har förståelse för att Sif behöver mer tid.

– Det är ju självklart viktigt att vi står enade, men det måste också fungera inom det egna förbundet. Inom IF Metall har vi ju inte heller haft helt lätt att komma överens.

Dick Nilsson, IF Metalls klubbordförande på Pfizer Health i Strängnäs, tycker att det är svårt att ta ställning.

– Samarbetet med Sif är kanske inte alltid det bästa, och visst är det viktigt att vi står enade. Men jag tycker nog att IF Metall kunde gjort samma sak och lyssnat mer på vad folk ute i landet tycker om lönenivåerna. Det är många som är missnöjda.

Inom Pappers är tongångarna annorlunda. Ronny Hellström är avdelningsordförande på avdelning 108 Alfredshem. Han hoppas att Sif kommer att ställa sig bakom den gemensamma plattformen, och det fort.

– Det är väldigt viktigt att samordningen fungerar. Inom Pappers hade vi inga problem att enas och ställa oss bakom kraven.

Conny Jonsson, ordförande på avdelning 6 i Hammarby, är inne på samma spår.

– Det har varit tillräckligt med strul redan, och i längden är det inte alls bra. Vi borde enas och bestämma att ”nu kör vi”.

Mikael Lilja, ordförande på avdelning 89 i Rottneros, tror att Sif har mer glädje av samarbetet inom Facken inom industrin än vad Pappers har.

– Det är synd att det blir så här, nu när IF Metall äntligen verkar ha fått ordning på sin verksamhet. Vi har ett bra samarbete med Sif allmänt, men sådant här strul ser inte bra ut inför avtalsrörelsen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.