Industriarbetarnas tidning

Sympatiåtgärder mot bibliskt motstånd

20 december, 2006

Skrivet av

Trots blockad från Skogs- och Träfacket vägrar två företag i Smålandsstenar att teckna kollektivavtal eftersom det strider mot deras tro. Nu ställer IF Metall upp med sympatiåtgärder.

Sedan den 15 december är fyra företag med sammanlagt 700 anställda utsedda att delta i IF Metalls sympatiåtgärder mot Ji-Ma Produkter och Scandro Trade i Smålandsstenar.

Under hösten har Skogs- och Träfacket satt de två pallfabrikanterna i blockad eftersom de inte vill teckna kollektivavtal. Facket har ingen medlem på företagen i dag, men en anställd gick med i våras. När arbetsgivaren fick reda på det ringde de upp facket och talade om att det var ett misstag. Medlemmen begärde sedan själv utträde ur förbundet.

Båda företagen drivs av medlemmar i det kristna samfundet Plymouthbröderna. Johannes Malmström grundade Ji-Ma Produkter för femton år sedan och säger att det strider mot bibeln att teckna avtal med någon annan än den som är direkt berörd.

– En tredje part kan inte gå mellan mig och mina anställda. Det handlar om ett förtroende direkt mellan oss, säger Johannes Malmström.

Han hänvisar till grundlagens religionsfrihet och föreningsfrihet och hoppas att facket ska ge vika. Men Skogs- och Träfacket vill inte göra avsteg från principen om att teckna avtal med alla arbetsgivare. Ett undantag leder till fler, menar Per-Olof Sjöö, avtalssekreterare på Skogs- och Träfacket.

Medlingsinstitutet har försökt hitta en lösning på konflikten, bland annat är företagen villiga att träffa muntliga avtal, men Skogs- och Träfacket har avvisat det förslaget.

– Ett muntligt avtal är inte juridiskt bindande på något sätt. Ett kollektivavtal förutsätter underskrifter från båda parter, säger Per-Olof Sjöö.

Johannes Malmström på Ji-Ma produkter tycker att de har sträckt sig långt när de har förbundit sig mot sina anställda att följa villkoren i kollektivavtalen. Längre än så kan de inte gå, menar han.

– Vi kommer aldrig att skriva på. Vi kan inte, det strider mot vår tro.

Per-Olof Sjöö anser inte att Skogs- och Träfacket kan ta på sig ansvaret om företagen tvingas lägga ned på grund av sympatiåtgärderna.

– Det är svårt det här. Visst måste man ta hänsyn, men de är inte de enda som hotar med att lägga ned.

Sympatiåtgärderna innebär bland annat att de fyra företag som IF Metall tagit ut måste hitta nya leverantörer.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen