Industriarbetarnas tidning

Teknikföretagen vill öppna för sänkt lön

21 december, 2006

Skrivet av

Sänkta semesterlöner och möjlighet till lokala lönesänkningar. Individuella uppgörelser om visstidsanställningar upp till två år. Inga individgarantier om höjda löner.

Teknikarbetsgivarna presenterade på torsdagen delar av sitt bud inför avtalsrörelsen. Mer kommer i januari när de analyserat kraven från facken.

De kraven är för höga, tycker Teknikföretagen.

– Bara kraven i den plattform som Facken inom industrin presenterade för några veckor sedan kostade 6–7 procent på ett år. Med de krav vi fått i dag så blir det ännu dyrare, sa Teknikföretagens vd Anders Narvinge.

Den del av de fackliga kraven som arbetsgivarna anser mest motbjudande är satsningarna på de lägsta lönerna. Facken vill höja lägstlönerna med 1 400 kronor i månaden.

– En extrem höjning som innebär att de lägsta lönerna i så fall skulle höjas med 10 procent. Som jämförelse kan nämnas att de under den gångna avtalsperioden höjdes med 2,5–3 procent, säger Teknikföretagens chefsjurist Anders Weihe.

Teknikföretagens förhandlingschef Karl-Olof Stenqvist betecknade det fackliga kravet på höjda lägstalöner som förhandlingarnas ”stora stötesten”.

– En höjning av de lägsta lönerna slår igenom uppåt genom lönestrukturen, det vet vi historiskt.

Stenqvist vill i dag inte säga vad man kommer att erbjuda de fackliga motparterna.

– Vi måste analysera vad de fackliga kraven egentligen innebär. Sedan kommer vi att precisera vår position, men det dröjer en bra bit in i januari.

Men redan nu står det klart att arbetsgivarna vill sänka semesterlönen och dessutom öppna för lokala lönesänkningar. Stenqvist hänvisade till de tyska öppningsklausulerna som gör det möjligt att göra avsteg från riksavtalet.

– Om den här modellen finns i andra länder med ett väl fungerande regelsystem som möjliggör större flexibilitet så kan det naturligtvis påverka företagens investeringsplaner.

När det gäller arbetstiderna återkommer Teknikföretagen till hur de vill öka flexibiliteten.

– Redan nu har vi kommit långt vad gäller flexibla arbetstidsregler, sa Karl-Olof Stenqvist.

– Men det räcker inte. Företagen måste kunna ta in folk när det behövs.

Därför vill Teknikföretagen göra om reglerna för visstidsanställning. I dag krävs avtal mellan det lokala facket och arbetsgivaren om max 12 månaders visstidsanställning. Arbetsgivarna vill att den uppgörelsen ska vara individuell mellan företaget och den enskilde, utan fackligt inflytande. Och dessutom gälla för två år. Därefter ska facket och företaget kunna komma överens om ytterligare två års visstidsanställning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.