Industriarbetarnas tidning

Tusentals manifesterade mot sämre a-kassa

14 december, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

”Borgarna stjäl din a-kassa” stod det på ett av plakaten när flera tusen människor i dag begav sig till Mynttorget i Stockholm för att i LO:s regi manifestera mot regeringens planerade försämring av a-kassan.

– Folk på mitt jobb är skitförbannade, och vi måste visa att vi inte tycker att försämringarna av a-kassan är okej, säger Therese Larsson, från IF Metalls avdelning i Mälardalen.

Therese arbetar vanligtvis som montör på Assa i Eskilstuna, men hade på torsdagen begett sig till Mynttorget i Stockholm med sina fackliga kollegor. Efter att ha tagit emot en fana av en arrangör gav hon sig ut i vimlet.

Flera tusen var det som hade samlats när LO vid lunchtid på torsdagen arrangerade en upptakt till kvällens landsomfattande manifestationer, som arrangeras under parollen ”Vi kräver trygghet i förändring: Sänk inte a-kassan.”

På scenen hölls tal av bland annat LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven. Flera artister uppträdde också för att visa sitt stöd för manifestationen.

En av dem var Per ”Plura” Jonsson från gruppen Eldkvarn, som tillsammans med sin bror Carla, sjöng Cornelis Wreeswijks ”Somliga går med trasiga skor”.

– Det är fantastiskt så många har samlats här i dag. Förslaget om försämrad a-kassa är rent förjävligt och innebär en omfördelning av pengar till de rika, säger han när Dagens Arbete träffar honom bakom scenen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.